fredag 17 juli 2015

Gräddtårta med jordgubbar

GRÄDDTÅRTA MED JORDGUBBAR

10 - 12 portioner

Bottnar:
3 ägg
3 dl socker
100 g smör eller margarin
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
matfett och ströbröd till formen

Vaniljkräm:
3 äggulor (ca 50 g)
knappt 1 msk vetemjöl
1 msk maizena
ca ½ dl socker
½ vaniljstång
2½ dl mjölk
3/4 dl vispgrädde
35 g mjukt smör eller margarin

Fyllning:
½ - 1 dl jordgubbssylt

Till garnering:
300 g jordgubbar
5 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, ca 20 cm i diameter.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält matfettet och häll i mjölken. Blanda alla torra ingredienser och sikta i dem varvat med vätskan. Häll upp smeten i formen och grädda ca 45 - 50 minuter. Känn efter med sticka att kakan är färdig. Låt den vila ett par minuter i formen och vänd sedan upp den på ett fat.

Vaniljkräm:
Vispa ihop äggulor, vetemjöl, maizena och hälften av sockret. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull. Häll på mjölken och grädden, tillsätt resten av sockret och koka upp. Häll i hälften av gräddmjölken i äggulorna och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Vispa kraftigt och sjud tills krämen har tjocknat. Häll över krämen i en skål och rör i matfettet. Täck med plastfilm och låt svalna. Sätt in i kylen tills krämen är kall.

Montera tårtan:
Dela sockerkakan i tre bottnar. Vill du ha tunnare bottnar kan du i stället dela i fyra bottnar och lägga till ett lager jordgubbssylt. Bred sylt över den första bottnen, lägg på nästa och bred vaniljkrämen på den. Lägg på den sista bottnen. Vispa grädden och bred över tårtan och garnera med jordgubbar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar