måndag 20 juli 2015

Jordgubbstårta

JORDGUBBSTÅRTA

Ca 8 bitar

Tårtbotten:
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
3/4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 1/4 dl socker

Fyllning:
500 g färska jordgubbar
2 msk vatten
165 g Syltsocker 1 + 3
eller 250 g Syltsocker

Dekoration:
3 dl vispgrädde
250 g färska jordgubbar
2 msk koncentrerad hallon-
eller jordgubbssaft + vatten
upp till 1 dl
1 dl Gelésocker Multi
50 g flagad mandel


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, ca 20 cm i diameter.

Mät upp och blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ägg och socker riktigt pösigt ca 5 minuter. Sikta ned mjölblandningen så att det inte blir klumpar, och blanda till en slät smet. Häll smeten i kakformen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna innan den tas ur formen.

Fyllning:
Ansa och skiva jordgubbarna. Blanda dem i en kastrull med vatten och Syltsocker 1 + 3. Koka under omrörning ca 5 minuter, häll upp i en skål och låt sylten kallna.

Dela kakan i tre jämntjocka tårtbottnar. Bred ut den kalla jordgubbssylten på mellanlagren. Vispa grädden och täck ovansidan och sidorna med grädde i ett slätt lager. Lägg resten av grädden i en sprits med tandad tyll. Skiva jordgubbarna och lägg dem snyggt ovanpå tårtan. Spritsa grädde runtom och ställ tårtan kallt.

Blanda saft, vatten och Gelésocker Multi i en kastrull och koka 30 sekunder. Låt det svalna och stelna så pass att det får samma konsistens som en rå äggvita. Skeda över gelén på jordgubbarna på tårtan och ställ den kallt.

Rosta mandlarna i torr stekpanna på låg värme så de får litet färg. Dekorera tårtans kanter med mandeln strax före serveringen. Det går enklast om man "föser" upp dem med en stekspade eller palett.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar