söndag 5 juli 2015

Marängtårta med jordgubbskräm

MARÄNGTÅRTA MED JORDGUBBSKRÄM

Denna underbara tårta med hemkokt kräm och fräsch salsa är något utöver det vanliga.

1 tårta, ca 10 bitar

Maräng:
4 äggvitor
1 tsk färskpressad citron
2½ dl socker
1 msk potatismjöl

Jordgubbskräm:
ca 5 dl jordgubbar, 250 g
finrivet skal och saft av 1 citron
4 äggulor
1½ dl socker
2 tsk potatismjöl
75 g smör eller margarin

Jordgubbssalsa:
8 dl färska jordgubbar
2 msk hackad mynta
finrivet skal och saft av ½ citron
2 msk socker

Fyllning och garnering:
4 dl vispgrädde
finrivet citronskal
färsk mynta


Dela äggen och låt vitorna till marängen bli rumstempererade. Sätt ugnen på 150 grader. Gör tre rundlar, ca 18 cm i diameter, på baksidan av ett bakpapper. Vispa vitorna och citronsaften med rena redskap till ett fast vitt skum. Spara ett par msk av sockret och tillsätt resten, litet i taget, under vispning tills massan är blank och styv. Blanda potatismjölet med det sparade sockret och strö över. Vispa en kort stund tills det blandats ned i smeten.

Bred ut marängsmeten innanför markeringarna på bakpapperet. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 100 grader och grädda ytterligare ca 1 timme eller tills bottnarna känns torra och lätta och släpper bakpapperet. Låt gärna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt.

Jordgubbskräm:
Skölj och rensa jordgubbarna, skär dem i mindre bitar och lägg dem i en kastrull. Mixa till ett mos och tillsätt citronskal och -saft. Värm upp och låt koka utan lock 12 - 15 minuter tills mängden reducerats till ca hälften. Låt svalna.

Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Blanda ned potatismjölet. Vispa ned äggsmeten i jordgubbsmoset. Ställ sedan tillbaka kastrullen på plattan och låt blandningen sjuda upp på svag värme under ständig vispning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen, den får absolut inte koka. Klicka ned matfettet litet i taget och låt smälta innan nästa tillsats. Ställ kylskåpskallt att kallna till krämig konsistens.

Jordgubbssalsa:
Skölj och rensa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar och lägg i en bunke. Tillsätt mynta, citronskal, citronsaft och socker. Ror försiktigt om så att allt blandas och ställ svalt att dra en stund.

Vispa grädden. Bred ut jordgubbskrämen på två av bottnarna. Bred även ut ett tunt lager på den tredje bottnen för att inte bären ska fukta marängen. Bred ut litet av grädden på den understa bottnen och täck med nästa. Bred även ett lager grädde på denna och toppa med den sista bottnen. Bred även ett lager grädde på denna och toppa med den sista bottnen.

Skeda över salsan, som fått droppa av i en sil. Garnera med citronskal och myntablad.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar