måndag 20 juli 2015

Hasselnöts- och kolapaj med punschgrädde

HASSELNÖTS- OCH KOLAPAJ
MED PUNSCHGRÄDDE

Den mjuksega fyllningen i pajskalet är fantastiskt god. Mindre springformar finns att köpa på bl a cordonbleu.se.

16 personer

3 3/4 dl vetemjöl
1½ dl florsocker
100 g smör eller margarin
1 ägg
1 äggula
1 tsk vatten
2 krm salt

Fyllning:
400 g hasselnötskärnor
1 l vispgrädde
4 dl ljus sirap
4½ dl socker

Punschgrädde:
2½ dl vispgrädde
½ dl punsch


Mixa mjöl, socker och matfett smuligt i en matberedare. Tillsätt ägg, äggula, vatten och salt. Mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut den ända upp på kanten i en springform, ca 18 cm i diameter. Ställ pajformen i kylen ca 30 minuter. Nagga bottnen. Sätt ugnen på 200 grader och grädda mitt i ugnen ca 7 minuter.

Fyllning:
Rosta nötterna i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg. Gnugga bort skalen i en kökshandduk och lägg nötterna i pajformen. Blanda grädde, sirap och socker i en vid kastrull och koka till 119 grader, ca 25 minuter. Häll kolasmeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Ta ut pajen och låt den kallna.

Blanda grädde och punsch. Vispa lätt och servera grädden till pajen.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar