söndag 27 juli 2014

Frukostbulle

FRUKOSTBULLE

25 g jäst
3 dl vatten
25 g smör eller margarin
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 9 dl vetemjöl


Rör ut jästen i litet ljummet vatten. Häll hälften av mjölet i degbunken. Tillsätt fingervarmt vatten, smält matfett, salt, socker och jäst och arbeta ihop till en lös deg. Arbeta in mer mjöl efter hand tills degen är smidig och blank och släpper bunken. Ställ den att jäsa till dubbel storlek.

Baka ut degen till en större och en mindre bulle. Lägg den stora bullen på smord plåt och placera den lilla bullen ovanpå. Tryck till lätt och gör ett par snitt på toppen med vass kniv. Låt bullen jäsa och grädda den på mellanläge i 200 - 225° ugn 20 - 25 minuter. Pensla bullen med hett vatten genast efter gräddningen.


Tid för tillagning:
Förberedelser ca 15 minuter + jästid
Gräddning 20 - 25 minuter


Från Hemmets Journals kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar