fredag 25 juli 2014

Marängtopptårta

MARÄNGTOPPTÅRTA

Imponera på dina gäster med en riktig höjdartårta med en perfekt kombination av sött och syrligt!

1 tårta, ca 12 bitar

Marängbottnar:
4 äggvitor
1 tsk citronsaft
2½ dl socker
1 msk majsstärkelse

Citronkräm:
1 dl vispgrädde
½ dl citronsaft
1 äggula
½ dl socker
4 tsk majsstärkelse
2 msk smör eller margarin

Fyllning:
5 dl vispgrädde
6 dl jordgubbar
4 dl blåbär


Sätt ugnen på 150° och låt äggvitorna bli rumstempererade. Markera 3 cirklar på ett bakpapper - en med diameter 20 cm, en med 15 cm och en med 10 cm.

Vispa äggvitorna och citronsaften med absolut rena redskap till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Sikta ned majsstärkelsen och rör om varsamt. Bred ut smeten innanför markeringarna på bakpapperet. Klicka eller spritsa en topp av det sista av smeten.

Ställ in bottnarna i nedre delen av ugnen. Sänk ugnsvärmen till 100° efter 15 minuter. Grädda bottnarna ytterligare ca 1 timme eller tills de känns torra och spröda och släpper bakpapperet. Låt gärna bottnarna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt.

Citronkräm: Mät upp alla ingredienserna förutom smöret i en kastrull. Låt krämen sjuda upp under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och tillsätt matfettet. Rör om tills det smält och ställ krämen svalt att kallna.

Vispa grädden. Skölj och ansa bären och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lossa de torra bottnarna från bakpapperet. Lägg samman dem med citronkräm, vispgrädde och bär emellan. Placera den lilla marängtoppen överst.


Ur Allers nr 26/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar