fredag 25 juli 2014

Jordgubbspaj med lemon curd och ricotta

JORDGUBBSPAJ MED LEMON CURD
OCH RICOTTA
 
En somrig tårta med extra allt - lemon curd, choklad, grädde och jordgubbar!
 
1 paj, ca 10 personer
 
Mördeg:
10 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
½ dl rörsocker
 
Fyllning:
50 g mörk choklad
1½ dl lemon curd
2 dl vispgrädde
250 g ricottaost
3 msk florsocker
 
Garnering:
10 dl färska jordgubbar
25 g mörk choklad
florsocker
 
 
Mördeg: Hacka snabbt samman alla ingredienserna. Tryck ut degen i en rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Låt stå kylskåpskallt att vila ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Grädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen tills det får en gyllenbrun färg, ca 12 minuter. Ta ut och låt kallna.
 
Hacka chokladen till fyllningen och smält den över varmt vattenbad eller i mikron. Häll chokladen i mördegsskalet och pensla ut så att den täcker insidan. Bred ut lemon curd jämnt i bottnen på mördegsskalet. Vispa grädden och tillsätt ricotta och florsocker. Rör samman till en slät konsistens och bred ut krämen jämnt i skalet.
 
Skölj och ansa jordgubbarna. Skiva dem eller skär i mindre bitar. Lägg dem ovanpå krämen, hyvla över mörk choklad och strö över litet florsocker.
 
 
Ur Allers nr 26/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar