lördag 12 juli 2014

Marängrulle med blåbärsmousse

MARÄNGRULLE MED BLÅBÄRSMOUSSE

Fantastiskt god blåbärsrulle med spröd maräng. Frisk och söt med fin mandelsmak i en lyckad kombination!

1 rulle, ca 10 bitar

Marängbotten:
6 äggvitor
3 dl socker
2½ dl mandelmjöl
1 dl majsstärkelse

Fyllning:
6 äggulor
1 citron
150 g vit choklad
3 dl blåbär
1 dl vispgrädde
200 g cream cheese
3 msk vaniljsåspulver för kallrörd sås

Garnering:
färska blåbär
citronmeliss
florsocker


Låt äggvitorna stå framme en stund så att de blir rumstempererade. Sätt ugnen på 175°.

Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret litet i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Blanda mandelmjöl och majsstärkelse och sikta ned blandningen i smeten. Vänd om mycket varsamt så att allt blandas väl.

Fyll smeten i en spritspåse. Spritsa ut släta strängar, ca 35 cm långa, intill varandra på längden på en bakpappersklädd plåt. Strängarna bör spritsas tätt och till hälften överlappa varandra. Måttet på bottnen ska bli ca 30 x 35 cm.

Grädda bottnen i mitten av ugnen 20 - 25 minuter tills den känns torr och spröd på ytan. Ta ut och dra över bakpapperet med bottnen från plåten till ett galler. Låt kallna.

Lägg äggulorna till fyllningen i en kastrull. Tvätta citronen väl och finriv det yttersta gula på skalet. Pressa ur saften. Tillsätt saft och rivet skal i kastrullen. Grovhacka den vita chokladen. Mixa eller mosa blåbären och häll moset i kastrullen. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknar och ta då genast kastrullen från värmen, tillsätt den vita chokladen och rör tills den smält. Kyl krämen i kallt vattenbad.

Vispa grädden. Lägg färskosten i en bunke och tillsätt blåbärskrämen, litet i taget, och rör krämen slät mellan varje tillsats. Rör ned den vispade grädden och vaniljsåspulvret.

Dra bort bakpapperet från bottnen och bred ut blåbärsmoussen jämnt. Rulla samman från långsidan till en rulle med hjälp av bakpapperet. Gör detta strax före serveringen då marängen efter en stund drar åt sig fukt från fyllningen och då mister litet av sin sprödhet. Garnera gärna längden med färska blåbär och citronmelissblad och sikta över litet florsocker.


Från Allers nr 30/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar