fredag 25 juli 2014

Apelsingrottor

APELSINGROTTOR

Syltkakor är en läcker klassiker som man gärna bakar om och om igen. Här varierar vi receptet med apelsinmarmelad. Använd gärna marmelad på flaska, som går lätt att klämma ut.

24 kakor

150 kallt smör
3 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
3/4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ msk kallt vatten
½ dl apelsinmarmelad


Dela smöret i bitar och lägg det i matberedaren tillsammans med andra ingredienser utom vatten och marmelad. Mixa till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör till en deg. Lägg degen på en tallrik, täck med plastfolie och låt vila 20 minuter i rumstemperatur, men inte alltför varmt. Nu hinner degen stabilisera sig så att kakorna håller formen extra bra under gräddningen.

Sätt ugnen på 175°. Dela degen i 24 delar, rulla till bollar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Platta ut bollarna litet och gör en fördjupning i gropen med marmelad. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 10 minuter tills de fått ytterst litet färg. Låt svalna på plåten.

Kakorna håller minst en vecka i burk med tättslutande lock. De kan även frysas och håller då i flera månader.


Ur Allers nr 26/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar