tisdag 15 juli 2014

Frans hallonbakelse

FRANS HALLONBAKELSE

Hallon och citronfromage på en lätt rulltårtsbotten ger fräscha, friska bakelser med smak av sommar.

Botten:
2 ägg
½ dl socker
1 tsk rivet citronskal
4 msk vetemjöl

Fyllning:
2 - 3 dl hallon, färska eller djupfrysta
3 gelatinblad
2 ägg
1 dl socker
ca 1 msk citronskal
3/4 dl nypressad citronsaft
1 dl mellangrädde
citronmelissblad

Garnering:
bär


Gör en form av bakplåtspapper, 35 x 15 cm, och ställ den på en plåt.

Vispa ägg och socker till ett pösigt skum med elvisp eller för hand. Blanda i citronskal och mjöl och häll smeten i formen. Grädda bottnen i mitten av ugnen i 225° ca 5 minuter. Lossa bottnen från papperet och skär av kanterna så att bottnen blir 27 x 11 cm. Låt den kallna på plant underlag.

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller för hand. Tillsätt citronskal och -saft. Vispa grädden fast och vänd ned den i äggsmeten. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värme. Låt lösningen svalna något och vispa sedan ned den i en fin stråle i citronsmeten.

Klä en räfflad, avlång kakform som är 12 x 28 cm med plastfolie. Ta till så mycket folie att den hänger ned över kanterna. Lägg i hallonen med den kupade sidan mot plastfolien. Djupfrysta bär läggs i otinade.

Häll i citronfromagen och lägg på den gräddade bottnen. Täck med folien och ställ formen kallt tills fromagen stelnat, 2 - 3 timmar.

Stjälp försiktigt upp längden på en skärbräda och ta bort folien. Skär av lagom stora bakelsebitar och garnera ev med några bär. Servera bakelserna genast. De bör ätas färska, men kan djupfrysas. Bjud dem gärna nätt och jämnt tinade.


Från Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar