onsdag 23 juli 2014

Kaffetårta med mandelchoklad

KAFFETÅRTA MED MANDELCHOKLAD

1 tårta, 8 - 10 personer

1 tårtbotten som ska delas i 3 lager,
typ en lätt sockerkaka (= anslag)
2 dl starkt bryggt kaffe
ev 1 - 2 msk kaffelikör

Fyllning:
100 g smör eller margarin
100 g florsocker
1 äggula
50 g skållad, mald sötmandel
3 - 4 msk kakao
1 - 2 msk starkt kaffe

Garnering:
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1 äggvita
ev 1 - 2 msk kaffelikör
strimlad, rostad mandel
litet riven blockchoklad


Skär anslaget i 3 bottnar. Spetsa ev kaffet med likör.

Rör smöret vitt till fyllningen, tillsätt de övriga ingredienserna och rör alltsammans till en smidig kräm.

Lägg den understa tårtbottnen i en passande form eller på en tallrik med hög kant. Dränk kakan med 1/3 av kaffeblandningen. Bred på hälften av smörkrämen och lägg på nästa kakbotten. Dränk med kaffe, bred på smörkräm och lägg den sista kakbottnen överst och dränk med återstående kaffe. Lägg en tallrik över tårtan och låt den stå i press, gärna över en natt. Den kan också förvaras så här i frys och tas fram för upptining och garnering till serveringen.

Vispa grädden med sockret. Vispa äggvitan riktigt styv och vänd ned den i grädden. Smaksätt ev med litet kaffelikör. Täck först tårtan med ett lager av grädden och spritsa sedan resten i en fin garnering. Dekorera med rostad mandel och flisad eller riven choklad.


Tid för tillagning: Ca 30 minuter


Från Hemmets Journals kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar