tisdag 15 juli 2014

Gullvivans mandeltårta

GULLVIVANS MANDELTÅRTA

12 - 15 bitar

Botten:
200 g sötmandel
1 dl socker
3 äggvitor

Fyllning:
3/4 dl socker
½ dl vatten
3 äggulor
150 g smör eller margarin, rumstempererat
2 tsk pulverkaffe
1 - 2 msk rom

Garnering:
½ påse mandelspån à 35 g
20 sötmandlar
8 kanderade syrenblommor
15 chokladkaffebönor


Skålla och skala mandeln. Mal 1½ dl av den. Blanda den med sockret. Spara resten av mandeln (ca 20 st) till garneringen.

Vispa äggvitorna med el- eller handvisp i en rundbottnad skål till hårt skum och vänd ned mandelblandningen. Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 25 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i 175° ca 20 minuter. Låt den kallna.

Koka en simmig lag av socker och vatten till fyllningen. Lägg äggulorna i en bunke. Vispa ned den heta sockerlagen, matfettet i små portioner och till sist smaksättningen. Bäst blir resultatet med elvisp eller i matberedare. Krämen ska bli slät och blank. Bred den runt kanterna och ovanpå tårtan och räffla krämen dekorativt med en gaffel e dyl.

Rosta mandelspånen på bakplåtspapper. Krossa dem lätt och garnera tårtan runt kanten. Dela de hela mandlarna mitt itu. Rosta dem lätt som ovan och lägg dem som blommor över tårtan. Garnera dessutom med kanderade blommor och chokladbönor.

Tårtan går utmärkt att frysa in. Lägg den i tårtform fodrad med aluminiumfolie så bibehålls smak och utseende fint. Förvara den högst 3 månader. Tina långsamt.


Från Hembakat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar