söndag 27 juli 2014

Vetekrans med god fyllning

VETEKRANS MED GOD FYLLNING

15 g jäst
½ dl socker
½ tsk salt
½ tsk kardemumma
ca 5 dl mjöl
50 g smör eller margarin
1½ dl mjölk
1 ägg

Fyllning:
1 msk smör eller margarin
½ dl russin
1/4 dl hackad suckat
1/4 dl hackat syltat apelsinskal
1/4 dl hackad eller mald sötmandel

Pensling:
uppvispat ägg

Glasering:
florsockerglasyr
hackad rostad sötmandel


Rör ut jästen i 1 tsk socker. Häll resten av sockret, salt, kardemumma och hälften av mjölet i degbunken. Smält matfettet, tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Häll mjölken i bunken tillsammans med jästen och ägget och arbeta ihop degen. Tillsätt efter hand mer mjöl tills degen blir smidig och släpper bunken. Ställ degen att jäsa till sin dubbla storlek.

Ta upp degen på bakbordet, knåda den och kavla ut den till en rektangulär kaka. Bred på matfettet och strö över fruktfyllningen. Rulla ihop och forma en krans på smord plåt, klipp kransen och låt den jäsa. Pensla med ägg och grädda kransen på mellanläge i 200° ugn. Låt brödet svalna innan glasyren och mandeln läggs på.


Tid för tillagning:
Förberedelser ca 25 minuter + jästid
Gräddning ca 20 minuter


Från Hemmets Journals kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar