lördag 12 juli 2014

Mjuk blåbärskaka upp-och-ned

MJUK BLÅBÄRSKAKA UPP-OCH-NED

Extra saftig och god blir denna lättbakade blåbärskaka med finhackade nötter.

1 kaka, ca 10 bitar

Kaka:
50 g smör eller margarin
3 ägg
2½ dl socker
3 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
1 dl mjölk

I botten på formen:
2 dl nötkärnor
50 g smör eller margarin
1 dl socker
4 dl blåbär


Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 1½ liter.

Börja med att göra det som ska vara i botten på formen. Finhacka nötkärnorna, smält matfettet och häll det i botten. Strö över sockret och nöthacket och strö sist över blåbären.

Smält matfettet till kakan och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ned de torra ingredienserna och tillsätt mjölken. Rör varsamt smeten slät. Vänd ned det ljumma matfettet och rör åter varsamt smeten slät.

Häll ut smeten jämnt över fyllningen i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt den nygräddade kakan svalna i formen innan den stjälps upp. För att vara säker på att kakan verkligen släpper formen när det är dags att stjälpa upp den kan du klippa ett runt bakpapper som läggs i botten innan formen fylls.


Från Allers nr 30/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar