PISTAGEMARÄNG MED KRÄMIG FYLLNING
1 längd, ca 8 - 10 personer
4 äggvitor
½ dl hackad pistagemandel
2½ dl socker
Fyllning:
10 dl färska jordgubbar
3 dl vispgrädde
250 g mascarponeost
2 msk florsocker
½ tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 125°. Mät upp äggvitorna och låt dem stå framme så de blir rumstempererade.
Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast, vitt skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Vänd sist ned ½ dl av den hackade pistagemandeln i smeten. Bred ut massan till två bottnar, ca 12 x 28 cm, på en bakpappersklädd plåt. Strö den sparade pistagemandeln över bottnarna.
Grädda bottnarna i mitten av ugnen ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 100° och grädda bottnarna tills de känns torra och släpper papperet, minst 1 timme. Låt dem gärna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt.
Skölj och ansa jordgubbarna och skär större bär i bitar. Vispa grädden och tillsätt mascarponeost, florsocker och vaniljpulver. Vispa samman en kort stund till en slät konsistens.
Bred ett lager av mascarponekrämen på den ena marängbottnen. Tryck ned jordgubbarna i krämen och täck sedan med ett tunt lager kräm. Täck därefter med den andra bottnen och servera marängtårtan.
Ur Allers nr 26/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar