söndag 27 juli 2014

Jordgubbstårta med toscatak

JORDGUBBSTÅRTA MED TOSCATAK

3 ägg
2½ dl socker
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin

Toscaglasyr:
50 g smör eller margarin
1 dl sötmandel
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk grädde

Fyllning:
2 dl tjock grädde
1 pkt skivade djupfrysta
eller färska jordgubbar
1 msk punsch eller likör


Vispa ägg och socker poröst. Blanda ned vetemjöl och smält matfett. Häll smeten i en väl smord och bröad form. Grädda vid 175° ca 25 minuter så att kakan är nätt och jämnt färdiggräddad.

Skålla och klyv mandeln till glasyren. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt dem sjuda under omrörning. Ta ut kakan och bred på glasyren. Grädda ytterligare ca 10 minuter så att glasyren blir glansig och knäckfärgad.

Dela kakan i två bottnar och lägg vispad grädde smaksatt med skivade jordgubbar och litet likör eller punsch mellan bottnarna. Tårtan är ljuvligt god som dessert eller till kaffet.


Tid för tillagning:
Förberedelser ca 45 minuter
Gräddning ca 35 minuter


Från Hemmets Journals kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar