fredag 1 augusti 2014

Kaffebullar med toscaglasyr

KAFFEBULLAR MED TOSCAGLASYR

Ca 12 st

25 g jäst för söta degar
2½ dl fingervarmt vatten
50 g rumsvarmt smör eller margarin
1½ dl mörkt muscovadosocker
½ tsk salt
½ msk nystött kardemumma
6 - 7 dl vetemjöl

Fyllning:
25 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Kaffekräm:
1½ dl mjölk
½ dl socker
1½ tsk snabbkaffepulver
2 msk majsstärkelse
1 äggula
1 msk smör eller margarin

Toscaglasyr:
100 g smör eller margarin
1 dl mörkt muscovadosocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g flagad mandel

Pensling:
1 ägg


Smula ned jästen i en degbunke och häll över fingervarmt vatten. Rör om tills jästen är upplöst. Klicka ned matfettet och tillsätt därefter socker, salt, kardemumma och 4 dl av vetemjölet. Tillsätt därefter resterande mjöl i början av bearbetningen tills degen är smidig. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills den är elastisk, för hand arbetas den något längre. Låt den därefter vila övertäckt i bunken ca 25 minuter.

Förbered kaffekrämen medan degen vilar. Mät upp 1 dl av mjölken och värm upp i en kastrull med socker och kaffepulver. Blanda resterande mjölk med majsstärkelse och äggula. Rör om och häll över den varma mjölken under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och tillsätt matfettet. Kyl krämen i kallt vattenbad och smaksätt därefter med vaniljsocker.

Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den rektangulär, ca 40 x 50 cm. Bred matfettet till fyllningen över halva degen och strö över socker och vaniljsocker. Vik över deghalvan utan fyllning.

Sporra upp degen i remsor och dela dessa på mitten, fast inte enda upp. Tvinna de långa degremsorna till knutar som läggs i muffinsformar eller i en smord muffinsplåt. Ställ att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 225°.

Mät upp ingredienserna till toscaglasyren i en kastrull ca 5 minuter innan bullarna är färdigjästa. Låt sjuda upp under omrörning på medelvärme tills smeten tjocknat något. Ta kastrullen från plattan. Häll kaffekrämen i en strut och spritsa ned en klick i mitten på varje bulle. Pensla därefter bullarna med lätt uppvispat ägg och lägg en klick toscasmet ovanpå.

Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 12 minuter eller tills de är gyllenbruna.


Ur Allers nr 29/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar