måndag 18 augusti 2014

Rabarbergrottor med apelsinkristyr

RABARBERGROTTOR MED APELSINKRISTYR

Ca 25 kakor

200 g rumstempererat smör eller margarin
1 dl florsocker
½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
1 dl rabarbersylt, recept se nedan
25 små kakformar

Kristyr:
1 1/4 dl florsocker
1 msk pressad apelsin
1 tsk finrivet apelsinskal

Rabarbersylt (blir 3 mellanstora burkar):
500 g rabarber
500 g syltsocker
2 msk vatten


Börja med sylten eller gör den en annan dag, tidigare! Skölj och ansa rabarbern. Skala den om den är grov. Skär stjälkarna i ca 1 cm stora bitar. Koka upp vattnet tillsammans med rabarbern och låt sjuda försiktigt under lock 5 minuter. Rör i sockret och låt sjuda ytterligare 3 minuter.

Häll upp på varma, rena burkar med lock, förslut och vänd syltburken ett par gånger medan den svalnar. Vill du öka hållbarheten på sylten kan du tillsätta ett konserveringsmedel, t ex natriumbensoat eller atamon.

Åter till kakorna!

Vispa med elvisp eller i assistent det rumsvarma matfettet ljust och fluffigt tillsammans med flor-, strö- och vaniljsocker. Häll i mjölet och vispa någon minut till en fast massa. Platta till degen litet, slå in den i plastfolie och låt vila 45 minuter i kylen.

Värm ugnen till 175° och ställ ut 25 små formar på en plåt. Rulla kulor av kakdegen och gör en fördjupning i den med ett mjölat finger. Lägg dem i formarna och fyll fördjupningen med sylt. Grädda 14 - 15 minuter eller tills ytan på kakan känns fast och precis börjar få antydan till färg. Låt svalna helt.

Blanda under tiden ingredienserna till kristyren. Tillsätt mer florsocker om den känns för lös och några droppar pressad apelsin om den känns för hård. Häll upp i spritspåse och spritsa över de kalla kakorna.

Förvara dem torrt och svalt.


Från ICA-Kuriren nr 19/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar