fredag 1 augusti 2014

Citron- och kokosbullar

CITRON- OCH KOKOSBULLAR

Saftiga bullar med fräsch smak av citron och kokos.

Ca 20 bullar

25 g jäst för söta degar
2 dl mjölk
½ dl morotsjuice
100 g rumsvarmt smör eller margarin
3/4 dl socker
1 1/4 krm salt
6½ - 7 dl vetemjöl

Fyllning:
40 g smör eller margarin
2 dl kokosflingor
1½ dl socker
3 msk färskpressad citronsaft
3 tsk finrivet citronskal
2 tsk vetemjöl
1½ msk lätt uppvispat ägg

Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker


Mät upp alla ingredienser till fyllningen i en kastrull och låt småkoka under omrörning ca 5 minuter tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Klicka därefter upp massan på plastfilm, forma en rulle och lägg fryskallt.

Smula ned jästen i en bunke. Värm upp mjölk och morotsjuice till 37° och häll blandningen över jästen. Rör om tills jästen är upplöst. Klicka ned matfettet och tillsätt socker, salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig, i maskin ca 5 minuter, för hand något längre. Täck med bakduk och låt degen vila ca 45 minuter.

Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk, forma den till en längd och skär upp i bitar. Forma till runda bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. Tryck en fördjupning i varje bulle. Ta fram den kalla kokosrullen och skär upp den i lika många bitar som antal bullar. Forma till kulor och tryck ned en kula i varje bulle. Ställ bullarna att jäsa till knappt dubbel storlek ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°.

Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över litet pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 6 minuter eller tills bullarna fått fin, gyllenbrun färg.


Ur Allers nr 29/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar