fredag 1 augusti 2014

Butterkaka med lemon curd och pistage

BUTTERKAKA MED LEMON CURD
OCH PISTAGE

En festfin och lättbakad butterkaka med frisk citronglasyr.

2 kakor à 14 bullar

50 g jäst för söta degar
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
½ tsk salt
2 tsk nystött kardemumma
12 - 13 dl vetemjöl

Fyllning:
250 g mandelmassa
125 g smör eller margarin
1 msk vaniljsocker
2 dl lemon curd
1 dl osaltade pistagenötter

Citronglasyr:
3 dl florsocker
2 msk färskpressad citronsaft

Pensling:
1 ägg


Smula ned jästen i en bunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Värm till 37° och häll blandningen över jästen. Rör om tills den är upplöst. Tillsätt salt och kardemumma. Tillsätt vetemjölet och arbeta samman till en smidig deg. Täck bunken och låt degen vila ca 40 minuter.

Gör fyllningen medan degen vilar. Riv mandelmassan och tillsätt matfett och vaniljsocker. Rör samman till en slät massa. Blanda sist ned lemon curd och rör åter massan slät. Hacka pistagenötterna fint.

Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två lika stora bitar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, ca 35 x 50 cm. Bred fyllningen jämnt över degplattorna, strö över pistagenötterna och rulla ihop. Skär upp varje degrulle i 14 bullbitar. Lägg dessa med snittytan upp i två smorda bakformar à ca 24 cm i diameter. En mindre långpanna går också bra.

Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Pensla de färdigjästa butterkakorna med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter. Blanda florsocker och citronsaft till en slät glasyr och ringla över kakorna då de kallnat.


Ur Allers nr 29/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar