fredag 1 augusti 2014

Smultronpaj

SMULTRONPAJ

Bjud på finfika i bersån (personligen är jag lite trött på de där bersåerna eftersom jag aldrig haft någon själv!!!). Gärna en lyxig smultronpaj med vuxensmak.

1 paj, ca 6 bitar

Pajbotten:
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 ägg

Fyllning:
3 äggulor
½ dl socker
½ dl marsalavin eller liknande starkvin
1½ dl vispgrädde

Topping:
1 dl smultron
½ dl marsalavin eller liknande starkvin
½ dl gelésocker multi


Pajbotten:
Hacka samman alla ingredienser. Tryck ut degen jämnt i en avlång bakform, ca 1½ liter, ca 3 cm upp på kanten. Låt stå i kylen ca 30 minuter och sätt ugnen på 175°. Grädda botten i nedre delen av ugnen 12 - 15 minuter. Låt svalna innan den försiktigt stjälps upp på en handduk. Låt kallna.

Fyllning:
Mät upp äggulor, socker och marsala i en kastrull. Sjud på svag värme under omrörning tills blandningen tjocknar - den får absolut inte koka. Ta av kastrullen och låt kallna eller kyl i vattenbad.

Vispa grädden och vänd ned i den kalla krämen. Bred ut i pajskalet. Skölj och rensa smultronen och lägg dem ovanpå krämen.

Blanda marsala och gelésocker i en kastrull. Koka 30 sekunder. Ta kastrullen från värmen och skeda den heta lagen över bären.


Ur Allers nr 29/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar