fredag 28 april 2017

Russinbröd

DAGENS RECEPT 13-06-08


RUSSINBRÖD

Det är något visst med hembakat bröd. Redan doften i köket! Och att breda smör på den första skivan av det nygräddade, varma brödet och smaka av är härligt. I degen till det här receptet har vi russin, och därför håller sig brödet saftigt och gott flera dagar.

2 bröd

4 dl filmjölk
50 g jäst
1 dl matolja
2 tsk salt
2 - 3 msk sirap
2 dl russin
2 dl grovt rågmjöl
1 dl vetegroddar
4 dl matbrödsmjöl
4 dl vetemjöl

Pensling:
sirap och vatten


Värm filmjölken till ca 37 grader. Smula ned jästen i en degbunke och tillsätt filmjölken. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt olja, salt, sirap och russin. Blanda ned rågmjöl, vetegroddar, matbrödsmjöl och vetemjöl.

Arbeta degen tills den är slät och ganska fast. Strö över litet vetemjöl och täck över med duk. Låt degen jäsa på varm, dragfri plats till sin dubbla storlek. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Baka ut den till två avlånga bröd. Lägg dem på plåt med bakpålåtspapper, täck över och låt jäsa.

Pensla bröden med sirapsvatten och grädda i ugn vid 200 grader ca 30 minuter eller tills bröden känns genomgräddade och har fått fin färg. Låt bröden svalna på galler. Täck över dem med duk.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 30 minuter att grädda


Snabbare:
Gör degen enligt vårt recept. Ställ degbunken i t ex diskhon, som fyllts med varmt vatten. Värmen påskyndar jäsningen och jästiden blir kortare. Baka ut degen till två avlånga bröd. Ställ dem på plåt. Täck över med duk och ställ plåten över diskhon med varmt vatten. I övrigt som i vårt recept.

Billigare:
Uteslut sirap och russin till degen. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Ersätt ca 1 dl av rågmjölet med grahamsmjöl.

Använd i stället för sirap motsvarande mängd honung.

Uteslut vetegroddarna. Blanda i stället i uppkokta, finhackade nässlor eller finhackad persilja och gräslök. Du kan också ersätta groddarna med vetekli.

Kom ihåg:
Du kan baka ut degen till två avlånga bröd och låta dem jäsa i smorda, avlånga formar med raka kanter. Använder du teflonformar behöver du inte smörja dem (degen innehåller så pass mycket fett att den inte fastnar i formarna).

Du kan pensla bröden med enbart vatten eller med mjölk, kaffe eller uppvispad äggvita.

Tips och idéer:
Arbeta helst degen i en bunke med välvda kanter. Arbeta först med trägaffel eller degspade och till sist för hand, då känner du bäst degens konsistens och kan lättare beräkna mjölmängderna. Kom ihåg att för mycket mjöl gör en deg hård och brödet torrt och knalligt.

Frys in:
Gör dubbel sats på en gång och frys in bröden. Låt bröden svalna. Förpacka väl i tättslutande frysemballage. Förvaringstid 5 - 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar