fredag 28 april 2017

Kaneless och dadelbröd

DAGENS RECEPT 13-11-30


KANELESS OCH DADELBRÖD

Att baka småbröd är en trivsam sysselsättning och med tanke på att julen snart är här så är det dags att börja fylla kakburkarna. Förr skulle det vara sju sorters kakor, men numera tycker de flesta att några sorter räcker. Här är två mycket omtyckta småbröd.

Ca 60 kaneless

100 g smör eller margarin
knappt 2 dl socker
3 ägg
1 tsk kanel
1½ tsk bakpulver
knappt 5 dl vetemjöl

1 dl socker
1½ msk kanel

Ca 60 dadelbröd:
200 g kärnfria dadlar
200 g smör eller margarin
knappt 2 dl socker
1 ägg
2 tsk bakpulver
1 dl malda nötkärnor
ca 4 dl vetemjöl


Kaneless:

Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör kraftigt mellan varje. Blanda kanel, bakpulver och mjöl och tillsätt. Forma degen till fingertjocka längder och skär dem i 8 - 10 cm långa bitar. Rulla dem i socker-kanelblandning.

Lägg kakorna, inte alltför tätt, på bakpappersklädd plåt. Forma till S. Grädda i 175° ugnsvärme ca 15 minuter. Låt svalna på galler.


Dadelbröd:

Skär dadlarna i små bitar. Rör matfett och socker poröst och blanda ned dadlar och ägg. Blanda bakpulver, nötter och mjöl och tillsätt till smeten. Forma degen till rullar, ca 4 cm i diameter, och ställ svalt 2 - 3 timmar.

Skär degen i jämna skivor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175° ca 15 minuter och låt svalna på galler.


20 - 30 minuter att förbereda
2 - 3 timmar för degen att stå svalt (dadelbröd)
Ca 15 minuter/sort att grädda


Annorlunda:
Om du vill baka flera sorters småbröd enkelt och snabbt kan du göra en grunddeg och sedan smaksätta på olika sätt. Den här degen kallas ibland också 1-2-3-deg, eftersom proportionerna på ingredienserna är 100 g socker, 200 g matfett (smör eller margarin) och 300 g vetemjöl. För litet mörare kakor kan 1 äggula eller 1 ägg tillsättas.

Gör så här:

Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Häll sockret och smaktillsatsen ovanpå. Gör en fördjupning i mjölet och lägg i hackat eller skivat matfett. Tillsätt ev ägg. Arbeta in fettet med hjälp av fingertopparna. Degen ska vara smidig. Låt den vila kallt några timmar i kylskåp.

Smaktillsatser:

vaniljsocker
rivet apelsin- eller citronskal
litet konjak
kakao
kardemumma eller ingefära

Ta inte hela mjölmängden från början. Mjölmängden kan behöva minskas eller ökas beroende på konsistensen på smaktillsatsen.

Kom ihåg:
De flesta småbröd ska gräddas vid 175 - 200° ugnsvärme. Kakor som gräddas vid låg temperatur blir möra och hållbara just därför att de hinner bli genomgräddade.

Grädda gärna en provkaka först och se hur den blir. Flyter den ut behövs litet mer mjöl. Verkar kakan hård och knallig kan du arbeta in litet mer fett i degen.

Tips och idéer:
Gräddade kakor ska förvaras svalt i en burk med tättslutande lock för att inte härskna. Lägg inte papper i botten eller mellan kaklagren, utom när kakorna ska frysas. Papperet suger åt sig fett och kan ge kakorna härsken lukt och smak.

Frys in:
Låt kakorna svalna ordentligt och förpacka sedan i burkar med tättslutande lock. Lägg gärna smörpapper mellan lagren. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar