SOMMARDRÖM
10 - 12 bitar
Botten:
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl kokhett vatten
Mousse:
6½ gelatinblad
saft av ½ citron
2½ dl outspädd rödvinbärssaft
4 äggvitor
½ dl socker
3 dl vispgrädde
ca 1 l blandade bär av jordgubbar och
röda vinbär + 1 msk socker
Garnering:
florsocker
jordgubbar
Vispa ägg och socker. Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta ned i äggsmeten. Rör ned det kokheta vattnet och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175° ca 35 minuter eller tills den känns torr och har fått färg. Låt svalna.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter. Ta upp dem och smält dem i en kastrull tillsammans med citron- och vinbärssaft. Låt svalna till simmig konsistens.
Vispa äggvitor och socker. Vispa den inte alltför kalla grädden för sig. Blanda ned den avsvalnade saft- och gelatinlösningen i grädden och vänd sedan ned äggvitevispet. Dela bottnen i två delar och lägg tillbaka den ena i formen. Täck med vinbär och delade jordgubbar. Strö över litet socker. Täck med mousse, skaka formen litet och sätt in i kylen ca 10 minuter. Lägg på den andra bottnen och låt stelna i kyl några timmar.
Sikta florsocker över tårtan och garnera med skivade jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar