fredag 28 april 2017

Italienska tunnbröd

DAGENS RECEPT 13-09-29


ITALIENSKA TUNNBRÖD

De här bröden är spännande och känns nya för oss. De kommer ursprungligen från trakterna runt Medelhavet men passar lika bra hos oss. Goda till kvällsmackor med "italiensk" fyllning.

10 bröd

50 g jäst
4 dl vatten
½ tsk salt
4 msk matolja
ca 12 dl matbrödsmjöl

Till pensling:
matolja
sesamfrön eller vallmofrön


Smula sönder jästen i en degbunke. Värm vattnet till fingervärme och lös upp jästen i litet av det varma vattnet. Häll på resten av vattnet och saltet. Tillsätt olja och mjöl, litet i sänder. Arbeta degen blank och smidig. Låt degen jäsa på varm plats ca 50 minuter.

Ta upp degen på bakbord och arbeta den smidig. Dela den i 10 delar. Forma varje del till en bulle och platta ut den med händerna till en tunn, rund kaka. Lägg kakorna på smorda plåtar. Nagga dem lätt. Sätt ugnen på 250°. Låt kakorna jäsa ca 20 minuter. Pensla med olja och strö över sesamfrön eller vallmofrön.

Grädda i ugn vid 250° ca 12 minuter eller tills bröden fått lätt färg, har blåst upp och verkar genomgräddade. Servera bröden varma eller kalla och fyll dem med ditt favoritpålägg.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
10 - 15 minuter att grädda


Annorlunda:
Du kan göra degen med en blandning av grahamsmjöl och vetemjöl. Ta ca 8 dl vetemjöl och 4 dl grahamsmjöl till vårt recept. Gör degen och baka ut den. Pensla med matolja och strö litet grahamsmjöl på ytan innan du gräddar kakorna. I övrigt som i vårt recept.

Eller blanda olika kryddor i degen eller smaksätt den med litet riven ost. Beräkna 2 dl riven ost till vårt recept eller 1 msk av antingen anis, fänkål eller kummin.

Kom ihåg:
1 tsk bakpulver i degen gör att den blåser upp lättare och bröden blir ihåliga.

Du kan pensla med vatten eller äggvita i stället för med olja.

Du kan använda andra kryddor som anis, kummin, fänkål, grovt salt eller riven ost att strö över bröden.

Tips och idéer:
Har du tinat brödet i ugn bör du äta det så snart som möjligt. Det blir annars lätt torrt.

Bröd som du tinar i rumstemperatur kan du tina i förpackningen. Det tar ca 1 timme för dessa bröd att tina.

Du kan använda smält smör eller margarin i degen i stället för olja. 1 dl olja motsvarar ungefär 100 g smör eller margarin.

Frys in:
De här bröden går utmärkt att frysa in. Frys dem gräddade eller ogräddade. Fryser du dem ogräddade behöver de inte tina innan du gräddar dem. Ugnstemperatur 200 - 225°. Tid ca 20 minuter. Sprödvärm de frysta, gräddade bröden i ugn vid 175° 5 - 7 minuter. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar