fredag 28 april 2017

Äppelmuffins

DAGENS RECEPT 13-10-09


ÄPPELMUFFINS

Muffins med höstens första äpplen blir både goda och saftiga. Dessutom hör muffins till de snabbakade bröden - du kan fort och lätt åstadkomma de läckraste bakverk till eftermiddagskaffet.

24 muffins

125 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl socker
2 dl rårivna syrliga äpplen (2 st)
4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver


Smörj muffinsformarna eller använd pappersformar. Sätt ugnen på 225°.

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt. Häll i matfettet och rör om väl. Rör ned äpplena. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt detta. Rör om väl.

Häll genast upp smeten i formarna. Fyll dem inte mer än till 2/3, de pöser upp under gräddningen. Grädda på mellersta falsen ca 12 minuter eller tills de pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddade. Pröva med sticka.

Servera dem så nygräddade som möjligt.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 12 minuter att grädda


Annorlunda:
Det finns många sätt att variera muffins på.

Du kan t ex blanda i rivet citronskal och pressad citronsaft i smeten, så får du härligt gula, friska citronmuffins. Apelsinskal och apelsinsaft eller -juice går lika bra.

Du kan blanda i kakao eller flisad blockchoklad, syltade apelsinskal, hackade nötter eller mandel, russin eller annan hackad, torkad frukt.

Du kan smaksätta med vaniljsocker eller vaniljessens.

Du kan byta ut en del av vetemjölet mot grövre mjöl, t ex grahamsmjöl eller matbrödsmjöl. Du kan också blanda i gryn och flingor, t ex havregryn eller rågflingor eller litet vetekli eller vetegroddar. Litet krossade cornflakes går också bra att blanda i. Minska mägnden vetemjöl med motsvarande mängd annat mjöl eller gryn.

Kom ihåg:
Bakpulverbröd torkar snabbare än jäsbröd. Sockerkakor och liknande med många ägg blir torra och lätta i konsistensen, kakor med mycket matfett, frukt och liknande blir saftigare och mer hållbara.

Förvara sockerkakor, muffins och liknande bröd i kakburkar med tättslutande lock. Då håller de sig bättre. Ett halvt äpple i brödburken håller brödet saftigt och gott.

Tips och idéer:
Ibland rekommenderas i recept bikarbonat som jäsmedel. Du kan byta ut bikarbonaten mot bakpulver men måste då ta dubbelt så mycket bakpulver. Alltså - 1 tsk bikarbonat kan ersättas med 2 tsk bakpulver.

Bakpulver är idag dubbelverkande, vilket innebär att man kan blanda samman en kaksmet och låta den stå en stund i köket innan man gräddar den. Den mesta jäsningen sker alltså i ugnen i värmen.

Frys in:
Om du bakar stor sats muffins kan du mycket väl frysa in en del. Men muffins är snabbröd och går fort att baka och servera nygräddade. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar