DAGENS RECEPT 13-09-06
CITRONKAKA MED RUSSIN
Russin och citron är smaktillsatserna i denna saftiga kaka. Den är hållbar och smakar utmärkt till både te, kaffe och saft. Äpplen i tärningar eller fint hackade katrinplommon går också bra att använda som fyllning.
1 kaka i en 1½-litersform
150 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk pressad citronsaft
1 msk rivet citronskal
1 dl russin
1 msk vetemjöl
Börja med att smörja och bröa formen. Sätt ugnen på 175°.
Smält matfettet och låt det svalna. Vispa upp äggen. Tillsätt sockret och vispa ägg-sockerblandningen riktigt ljus och pösig, Blanda samman vetemjöl och bakpulver. Häll det smälta matfettet i äggblandningen. Tillsätt citronsaft och -skal och sist mjölblandningen. Rör till en jämn smet.
Blanda russinen med 1 msk vetemjöl. Häll hälften av smeten i formen och fördela de mjölade russinen över smeten och häll på resten av smeten. Grädda kakan i ugn vid 175° på nedre falsen ca 55 minuter eller tills den pöst upp, har fått fin färg och verkar genomgräddad. Pröva med sticka.
Låt kakan svalna i formen en stund men lossa den först lätt runt kanterna. Stjälp upp kakan.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 55 minuter att grädda
Enklare:
Använd färdig sockerkaksmix. Smaksätt med citronsaft, citronskal och russin. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Gör smeten som i vårt recept. Tillsätt 1 dl grovt hackade valnötter och 3 msk grovt riven mandelmassa. Häll gärna smeten i en rund form. Grädda som i vårt recept och låt kakan svalna. Dela den mitt itu i två bottnar. Fyll med antingen vispad grädde eller glass, garnera med grädde och strö över grovt hackade valnötter.
Annorlunda:
Gör smeten som i vårt recept, men ta 3 dl vetemjöl och 1½ tsk bakpulver. Tillsätt 1 rårivet äpple (1½ dl) och 1 dl russin. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Det är bäst att mjöla russinen med 1 msk vetemjöl innan du tillsätter dem till smeten. De vill annars lätt sjunka till botten.
Du kan använda russin, katrinplommon eller annan torkad frukt i denna kaka. Hacka dem bara fint om det är aprikoser, katrinplommon, persikor eller torkade äpplen. Mjöla dem.
Tips och idéer:
Det är viktigt att du blandar mjöl och bakpulver väl när du bakar. Kakan kan annars spricka på ytan.
Låt gärna mjuka kakor kallna på galler under formen som de gräddats i. Det gör att de behåller sin saftighet.
Kakor som har frukt som smaktillsats blir bara godare om de får ligga ett tag. Frukten ger då kakan mer smak.
Frys in:
Det här är en saftig och hållbar kaka som går alldeles utmärkt att frysa. Baka gärna två kakor på en gång och frys den ena. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
CITRONKAKA MED RUSSIN
Russin och citron är smaktillsatserna i denna saftiga kaka. Den är hållbar och smakar utmärkt till både te, kaffe och saft. Äpplen i tärningar eller fint hackade katrinplommon går också bra att använda som fyllning.
1 kaka i en 1½-litersform
150 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk pressad citronsaft
1 msk rivet citronskal
1 dl russin
1 msk vetemjöl
Börja med att smörja och bröa formen. Sätt ugnen på 175°.
Smält matfettet och låt det svalna. Vispa upp äggen. Tillsätt sockret och vispa ägg-sockerblandningen riktigt ljus och pösig, Blanda samman vetemjöl och bakpulver. Häll det smälta matfettet i äggblandningen. Tillsätt citronsaft och -skal och sist mjölblandningen. Rör till en jämn smet.
Blanda russinen med 1 msk vetemjöl. Häll hälften av smeten i formen och fördela de mjölade russinen över smeten och häll på resten av smeten. Grädda kakan i ugn vid 175° på nedre falsen ca 55 minuter eller tills den pöst upp, har fått fin färg och verkar genomgräddad. Pröva med sticka.
Låt kakan svalna i formen en stund men lossa den först lätt runt kanterna. Stjälp upp kakan.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 55 minuter att grädda
Enklare:
Använd färdig sockerkaksmix. Smaksätt med citronsaft, citronskal och russin. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Gör smeten som i vårt recept. Tillsätt 1 dl grovt hackade valnötter och 3 msk grovt riven mandelmassa. Häll gärna smeten i en rund form. Grädda som i vårt recept och låt kakan svalna. Dela den mitt itu i två bottnar. Fyll med antingen vispad grädde eller glass, garnera med grädde och strö över grovt hackade valnötter.
Annorlunda:
Gör smeten som i vårt recept, men ta 3 dl vetemjöl och 1½ tsk bakpulver. Tillsätt 1 rårivet äpple (1½ dl) och 1 dl russin. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Det är bäst att mjöla russinen med 1 msk vetemjöl innan du tillsätter dem till smeten. De vill annars lätt sjunka till botten.
Du kan använda russin, katrinplommon eller annan torkad frukt i denna kaka. Hacka dem bara fint om det är aprikoser, katrinplommon, persikor eller torkade äpplen. Mjöla dem.
Tips och idéer:
Det är viktigt att du blandar mjöl och bakpulver väl när du bakar. Kakan kan annars spricka på ytan.
Låt gärna mjuka kakor kallna på galler under formen som de gräddats i. Det gör att de behåller sin saftighet.
Kakor som har frukt som smaktillsats blir bara godare om de får ligga ett tag. Frukten ger då kakan mer smak.
Frys in:
Det här är en saftig och hållbar kaka som går alldeles utmärkt att frysa. Baka gärna två kakor på en gång och frys den ena. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar