DAGENS RECEPT 13-10-11
PIZZAHORN
Pizza har blivit populär mat hos oss de senaste åren. Här är en variant där du bakar in fyllningen i degen. Det gör att "pizzorna" blir både saftiga och lättätna. Utmärkt matsäcksmat för utflykten eller jobbet som går lätt att värma.
Ca 16 horn
50 g jäst
3 dl vatten
3 msk matolja
1 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl
Fyllning:
2 msk hackad gul lök
5 msk tomatpuré
10 - 12 ansjovisfiléer
6 - 8 skivade oliver
2 tsk blandade örtkryddor
½ finhackad grön paprika
Pensling:
uppvispad äggvita
örtkryddor
riven ost
Smula sönder jästen i degbunken. Värm vattnet till 37° och häll det över jästen. Rör snabbt ut den och tillsätt sedan olja och salt. Rör ned vetemjölet, litet i sänder, och arbeta degen smidig. Dofta över litet mjöl och låt degen jäsa på varm plats ca 20 minuter.
Gör fyllningen. Blanda lök och tomatpuré. Tillsätt hackad ansjovis, oliver och örtkryddor och rör ned paprikan.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Arbeta varje del blank och extra smidig. Kavla ut varje del till en rund kaka. Skär varje kaka i 8 trekanter. Lägg litet fyllning vid den bredaste delen och rulla ihop. Lägg dem med skarven nedåt på smorda plåtar. Låt jäsa ca 10 minuter. Pensla med äggvita och strö på örtkryddor och riven ost.
Grädda i ugn vid 225 - 250° ca 15 minuter tills de pöst upp, fått fin färg och är genomgräddade.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att jäsa
Ca 15 minuter att grädda
Enklare:
Baka ut degen till 2 stora eller 8 små pizzor i stället. Bred över fyllningen och strö på ost och örtkryddor. Grädda i ugn vid 250° ca 15 minuter, små pizzor ca 10 minuter. Skär i bitar och servera genast.
Snabbare:
Använd sconesmix till degen. Gör fyllningen som i vårt recept. Baka ut antingen till horn (gifflar) eller till runda pizzor. Strö över ost och kryddor och grädda vid 225 - 250° 10 - 15 minuter beroende på storlek. Små pizzor gräddas snabbare.
Annorlunda:
Gör degen som i vårt recept. Baka ut till horn (gifflar). Lägg en prinskorv på varje trekant, lägg på fyllningen och rulla ihop. Grädda som i vårt recept.
Kom ihåg:
Degen till pizza ska kavlas ut så tunt som möjligt och ska vara mycket smidig och elastisk. Lyft den då och då under tiden du kavlar ut den och tänj ut den.
Du kan använda ister i stället för olja i degen. Det gör att degen blir något sprödare vid gräddningen.
Lägg gärna pizzorna på oljade plåtar när du ska grädda dem. De flyter då ut lättare och blir tunna och fina.
Tips och idéer:
Du kan fylla de här hornen med en blandning av t ex hackad, rökt skinka, hackad lök och tomatpuré
eller
skivade smörfrästa champinjoner blandade med riven ost
eller
skalade färska räkor blandade med litet gräddfil smaksatt med curry eller senap
eller
avrunna musslor smaksatta med krossad vitlök, hackad gul lök och timjan.
Frys in:
Du kan frysa in de här hornen ogräddade. Väljer du att baka ut till runda pizzor kan du frysa dem också ogräddade. Gör dem helt färdiga med fyllning och förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
PIZZAHORN
Pizza har blivit populär mat hos oss de senaste åren. Här är en variant där du bakar in fyllningen i degen. Det gör att "pizzorna" blir både saftiga och lättätna. Utmärkt matsäcksmat för utflykten eller jobbet som går lätt att värma.
Ca 16 horn
50 g jäst
3 dl vatten
3 msk matolja
1 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl
Fyllning:
2 msk hackad gul lök
5 msk tomatpuré
10 - 12 ansjovisfiléer
6 - 8 skivade oliver
2 tsk blandade örtkryddor
½ finhackad grön paprika
Pensling:
uppvispad äggvita
örtkryddor
riven ost
Smula sönder jästen i degbunken. Värm vattnet till 37° och häll det över jästen. Rör snabbt ut den och tillsätt sedan olja och salt. Rör ned vetemjölet, litet i sänder, och arbeta degen smidig. Dofta över litet mjöl och låt degen jäsa på varm plats ca 20 minuter.
Gör fyllningen. Blanda lök och tomatpuré. Tillsätt hackad ansjovis, oliver och örtkryddor och rör ned paprikan.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i två delar. Arbeta varje del blank och extra smidig. Kavla ut varje del till en rund kaka. Skär varje kaka i 8 trekanter. Lägg litet fyllning vid den bredaste delen och rulla ihop. Lägg dem med skarven nedåt på smorda plåtar. Låt jäsa ca 10 minuter. Pensla med äggvita och strö på örtkryddor och riven ost.
Grädda i ugn vid 225 - 250° ca 15 minuter tills de pöst upp, fått fin färg och är genomgräddade.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att jäsa
Ca 15 minuter att grädda
Enklare:
Baka ut degen till 2 stora eller 8 små pizzor i stället. Bred över fyllningen och strö på ost och örtkryddor. Grädda i ugn vid 250° ca 15 minuter, små pizzor ca 10 minuter. Skär i bitar och servera genast.
Snabbare:
Använd sconesmix till degen. Gör fyllningen som i vårt recept. Baka ut antingen till horn (gifflar) eller till runda pizzor. Strö över ost och kryddor och grädda vid 225 - 250° 10 - 15 minuter beroende på storlek. Små pizzor gräddas snabbare.
Annorlunda:
Gör degen som i vårt recept. Baka ut till horn (gifflar). Lägg en prinskorv på varje trekant, lägg på fyllningen och rulla ihop. Grädda som i vårt recept.
Kom ihåg:
Degen till pizza ska kavlas ut så tunt som möjligt och ska vara mycket smidig och elastisk. Lyft den då och då under tiden du kavlar ut den och tänj ut den.
Du kan använda ister i stället för olja i degen. Det gör att degen blir något sprödare vid gräddningen.
Lägg gärna pizzorna på oljade plåtar när du ska grädda dem. De flyter då ut lättare och blir tunna och fina.
Tips och idéer:
Du kan fylla de här hornen med en blandning av t ex hackad, rökt skinka, hackad lök och tomatpuré
eller
skivade smörfrästa champinjoner blandade med riven ost
eller
skalade färska räkor blandade med litet gräddfil smaksatt med curry eller senap
eller
avrunna musslor smaksatta med krossad vitlök, hackad gul lök och timjan.
Frys in:
Du kan frysa in de här hornen ogräddade. Väljer du att baka ut till runda pizzor kan du frysa dem också ogräddade. Gör dem helt färdiga med fyllning och förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar