fredag 28 april 2017

Löktårta

LÖKTÅRTA

En fransk löktårta är absolut värd en bekantskap. Recepten varierar från landskap till landskap. Detta kommer från Alsace.

4 - 6 portioner

Deg:
Knappt 3½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
1 äggula
3 msk kallt vatten
smör eller margarin till formen

Fyllning:
5 stora gula lökar, ca 500 g
2 msk smör eller margarin
3 ägg
50 g riven ost, parmesan eller liknande
1 krm vitpeppar
litet riven muskot

Tips:
Ju längre degen får vila, desto
sprödare blir tårtan.

Gott att äta till:
Sallad och gärna vitt vin.


Hacka samman mjöl och matfett. Tillsätt äggulan och det kalla vattnet. Arbeta snabbt degen smidig. Låt den vila minst 1 timme.

Skala och hacka löken under tiden. Fräs den i matfett ca 20 minuter på svag värme utan att den tar färg. Kavla ut degen tunt och klä en smord kakform, gärna springform, med den. Blanda löken med riven ost och kryddor och häll blandningen i formen.

Grädda tårtan i ugn vid 200° på nedersta falsen ca 40 minuter tills den fått fin färg och degen är genomgräddad.


Tid för tillagning: Ca 1½ timme varav
ca 40 minuter i ugnen + tid för degen
att vila.


Från Mina Bästa Recept



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar