DAGENS RECEPT 13-09-18
KANELKAKOR
De här kakorna är spröda och möra och har kraftig och god kanelsmak. De är lätta att baka ut och är dessutom hållbara. Gör stor sats och förvara en del i frys, om du vill.
Ca 40 kakor
200 g smör eller margarin
3/4 dl socker
2 tsk kanel
1 äggula
4½ dl vetemjöl
2 msk socker
1 tsk kanel
Rör smör och socker ljust och poröst. Tillsätt kanel och äggula. Rör ned mjölet och arbeta snabbt samman till en deg. Låt den ligga i kylskåp eller på annan kall plats ca 1 timme. Smörj plåtarna (det går åt 2 plåtar till 1 sats kakor) och sätt på ugnen på 175 - 200°.
Ta ut degen och dela den mitt itu. Forma varje degbit till en jämn rulle. Dela rullen i jämna bitar. Rulla ut dem till runda små bollar (knappt så stora som en valnöt). Doppa dem i socker-kanelblandningen. Lägg dem på plåten. Pressa med en gaffel ut kakorna så att ett rutmönster bildas.
Grädda kakorna i ugn ca 10 minuter eller tills de fått fin färg och verkar genomgräddade. Låt dem ligga på plåten några minuter innan du lossar dem. Lägg dem på galler och låt dem svalna.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila
Ca 10 minuter att grädda
Annorlunda:
En mördeg är alltid bra att ha i frysen. Du kan snabbt åstadkomma färska, goda kakor till oväntade gäster när kakburkarna är tomma.
Gör en grunddeg av mördegen, d v s krydda den inte. Rulla ut den till rullar, ca 4 cm i diameter. Förpacka varje rulle för sig i frysfolie eller annat frysemballage. När du ska grädda kakorna tar du bara fram en rulle i taget. Du kan sedan rulla degen i kanelsocker, hackade nötter, kakaosocker, rivet citronskal, vaniljsocker eller annan smaktillsats. Skär rullen i skivor, lägg på plåt och grädda som i vårt recept.
Kom ihåg:
Grädda gärna en provkaka av degen innan du bakar ut hela satsen. Lägg kakan mitt på plåten. Grädda i ugn vid 175 - 200°. Kakan är färdig när den fått fin färg.
Om kakan flyter ut har du för litet mjöl i degen. Om den blir hård och knallig har du för mycket mjöl. I första fallet kan du tillsätta litet mer mjöl, i andra fallet litet mer matfett.
Tips och idéer:
Det är bra om degen får ligga kallt helst 1 timme innan du bakar ut den. Degen blir då fastare och lättare att hantera.
Du kan variera smaktillsatsen på dessa kakor. Nejlikor, kardemumma, muskot eller vaniljsocker är några förslag.
Frys in:
De här kakorna går utmärkt att frysa in. Lägg dem i burkar med tättslutande lock. Lägg gärna smörpapper eller folie mellan varje lager. Då går det lätt att plocka ut precis så många kakor du beräknar ska gå åt varje gång. Kakorna tinar snabbt i rumstemperatur. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
KANELKAKOR
De här kakorna är spröda och möra och har kraftig och god kanelsmak. De är lätta att baka ut och är dessutom hållbara. Gör stor sats och förvara en del i frys, om du vill.
Ca 40 kakor
200 g smör eller margarin
3/4 dl socker
2 tsk kanel
1 äggula
4½ dl vetemjöl
2 msk socker
1 tsk kanel
Rör smör och socker ljust och poröst. Tillsätt kanel och äggula. Rör ned mjölet och arbeta snabbt samman till en deg. Låt den ligga i kylskåp eller på annan kall plats ca 1 timme. Smörj plåtarna (det går åt 2 plåtar till 1 sats kakor) och sätt på ugnen på 175 - 200°.
Ta ut degen och dela den mitt itu. Forma varje degbit till en jämn rulle. Dela rullen i jämna bitar. Rulla ut dem till runda små bollar (knappt så stora som en valnöt). Doppa dem i socker-kanelblandningen. Lägg dem på plåten. Pressa med en gaffel ut kakorna så att ett rutmönster bildas.
Grädda kakorna i ugn ca 10 minuter eller tills de fått fin färg och verkar genomgräddade. Låt dem ligga på plåten några minuter innan du lossar dem. Lägg dem på galler och låt dem svalna.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila
Ca 10 minuter att grädda
Annorlunda:
En mördeg är alltid bra att ha i frysen. Du kan snabbt åstadkomma färska, goda kakor till oväntade gäster när kakburkarna är tomma.
Gör en grunddeg av mördegen, d v s krydda den inte. Rulla ut den till rullar, ca 4 cm i diameter. Förpacka varje rulle för sig i frysfolie eller annat frysemballage. När du ska grädda kakorna tar du bara fram en rulle i taget. Du kan sedan rulla degen i kanelsocker, hackade nötter, kakaosocker, rivet citronskal, vaniljsocker eller annan smaktillsats. Skär rullen i skivor, lägg på plåt och grädda som i vårt recept.
Kom ihåg:
Grädda gärna en provkaka av degen innan du bakar ut hela satsen. Lägg kakan mitt på plåten. Grädda i ugn vid 175 - 200°. Kakan är färdig när den fått fin färg.
Om kakan flyter ut har du för litet mjöl i degen. Om den blir hård och knallig har du för mycket mjöl. I första fallet kan du tillsätta litet mer mjöl, i andra fallet litet mer matfett.
Tips och idéer:
Det är bra om degen får ligga kallt helst 1 timme innan du bakar ut den. Degen blir då fastare och lättare att hantera.
Du kan variera smaktillsatsen på dessa kakor. Nejlikor, kardemumma, muskot eller vaniljsocker är några förslag.
Frys in:
De här kakorna går utmärkt att frysa in. Lägg dem i burkar med tättslutande lock. Lägg gärna smörpapper eller folie mellan varje lager. Då går det lätt att plocka ut precis så många kakor du beräknar ska gå åt varje gång. Kakorna tinar snabbt i rumstemperatur. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar