DAGENS RECEPT 13-09-20
BRYTBRÖD
Detta är brytbröd i ordets rätta bemärkelse. Du bakar ut degen till bullar som du sedan ställer i en smord form och gräddar. När du serverar brödet får var och en bryta sin bit. Kryddörter ger fin smak.
2 bröd i 1½-litersformar
50 g jäst
2 msk smör eller margarin
5 dl lättmjölk eller vatten
2 tsk salt
1 tsk kryddörter, t ex oregano,
basilika eller rosmarin
ca 14 dl vetemjöl
Till pensling:
1 äggvita
kryddörter
Smula sönder jästen i degbunken. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt lättmjölk eller vatten och värm blandningen till 37°. Rör ut jästen med den ljumma blandningen och tillsätt salt och kryddörter.
Tillsätt mjölet, litet i sänder, och arbeta till en smidig deg. Strö litet mjöl över ytan och täck med bakduk. Låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 30 minuter. Smörj två avlånga brödformar och sätt ugnen på 200°.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela den mitt itu och sedan varje del till 10 - 12 jämna bitar. Rulla ut dem till ganska höga bullar. Ställ i dem i formarna och låt bröden jäsa ytterligare ca 30 minuter. Pensla med lätt uppvispad äggvita och strö över kryddörter.
Grädda ca 30 minuter. Öka värmen till 225° och grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills bröden fått fin färg och verkar genomgräddade. Pröva med sticka.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 40 minuter att grädda
Snabbare:
Baka ut degen direkt och lägg bullarna i formarna. Låt dem jäsa. I övrigt som i vårt recept.
Enklare:
Dela degen mitt itu. Forma till avlånga limpor och lägg dem i formarna. Klipp några hack i degen eller skär några skåror i den. Låt jäsa. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Dela degen mitt itu. Dela varje del i tre delar. Rulla ut dem till smala längder. Rulla i smält smör och i kryddörter. Fläta samman till flätor och lägg dem i formarna. Låt jäsa. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Plocka alltid fram alla ingredienser till degen så att de hinner bli rumstempererade innan du börjar baka. Detta är viktigt när det gäller jäsdegar. För kalla ingredienser kyler av degen och jäsningen går långsammare och blir sämre.
Läs alltid igenom receptet noga från början. Smörj också formar och plåtar. Sätt på ugnen minst 15 minuter innan du beräknar att du ska börja grädda.
Låt aldrig en jäsdeg jäsa för länge. Då bildas mjölksyra i degen och brödet får en syrlig smak.
Tips och idéer:
Låt alltid jäsbröd kallna på galler men under bakduk. Det behåller brödet saftigt och gott. Ligger det utan duk dunstar en hel del fuktighet bort från det varma brödet och ytan blir hårdare och torrare.
Om du vill kan du hälla litet smält matfett mellan bullarna i formen innan du ställer brödet till jäsning. De går då lättare att dela/bryta.
Frys in:
De här bröden går utmärkt att frysa in. Låt dem kallna ordentligt. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
BRYTBRÖD
Detta är brytbröd i ordets rätta bemärkelse. Du bakar ut degen till bullar som du sedan ställer i en smord form och gräddar. När du serverar brödet får var och en bryta sin bit. Kryddörter ger fin smak.
2 bröd i 1½-litersformar
50 g jäst
2 msk smör eller margarin
5 dl lättmjölk eller vatten
2 tsk salt
1 tsk kryddörter, t ex oregano,
basilika eller rosmarin
ca 14 dl vetemjöl
Till pensling:
1 äggvita
kryddörter
Smula sönder jästen i degbunken. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt lättmjölk eller vatten och värm blandningen till 37°. Rör ut jästen med den ljumma blandningen och tillsätt salt och kryddörter.
Tillsätt mjölet, litet i sänder, och arbeta till en smidig deg. Strö litet mjöl över ytan och täck med bakduk. Låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 30 minuter. Smörj två avlånga brödformar och sätt ugnen på 200°.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela den mitt itu och sedan varje del till 10 - 12 jämna bitar. Rulla ut dem till ganska höga bullar. Ställ i dem i formarna och låt bröden jäsa ytterligare ca 30 minuter. Pensla med lätt uppvispad äggvita och strö över kryddörter.
Grädda ca 30 minuter. Öka värmen till 225° och grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills bröden fått fin färg och verkar genomgräddade. Pröva med sticka.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 40 minuter att grädda
Snabbare:
Baka ut degen direkt och lägg bullarna i formarna. Låt dem jäsa. I övrigt som i vårt recept.
Enklare:
Dela degen mitt itu. Forma till avlånga limpor och lägg dem i formarna. Klipp några hack i degen eller skär några skåror i den. Låt jäsa. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Dela degen mitt itu. Dela varje del i tre delar. Rulla ut dem till smala längder. Rulla i smält smör och i kryddörter. Fläta samman till flätor och lägg dem i formarna. Låt jäsa. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Plocka alltid fram alla ingredienser till degen så att de hinner bli rumstempererade innan du börjar baka. Detta är viktigt när det gäller jäsdegar. För kalla ingredienser kyler av degen och jäsningen går långsammare och blir sämre.
Läs alltid igenom receptet noga från början. Smörj också formar och plåtar. Sätt på ugnen minst 15 minuter innan du beräknar att du ska börja grädda.
Låt aldrig en jäsdeg jäsa för länge. Då bildas mjölksyra i degen och brödet får en syrlig smak.
Tips och idéer:
Låt alltid jäsbröd kallna på galler men under bakduk. Det behåller brödet saftigt och gott. Ligger det utan duk dunstar en hel del fuktighet bort från det varma brödet och ytan blir hårdare och torrare.
Om du vill kan du hälla litet smält matfett mellan bullarna i formen innan du ställer brödet till jäsning. De går då lättare att dela/bryta.
Frys in:
De här bröden går utmärkt att frysa in. Låt dem kallna ordentligt. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar