lördag 29 april 2017

Grova skorpor

DAGENS RECEPT 14-07-24


GROVA SKORPOR

Varför inte pröva att baka dessa grova skorpor nästa gång du ska baka? De är goda med eller utan smör till kaffe eller te. De passar också fint att krossa och äta i filmjölk, yoghurt eller saftsoppa.

Ca 75 skorpor

Knappt 4 dl rågsikt
knappt 1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
½ tsk salt
½ tsk stött anis
4 msk socker
1 ägg
3/4 dl kärnmjölk eller filmjölk


Blanda rågsikt, vetemjöl och bakpulver i en skål. Finfördela matfettet i mjölblandningen med ett par knivar eller med hjälp av fingertopparna. Tillsätt salt, anis och socker. Arbeta degen färdig med uppvispat ägg och kärn- eller filmjölk.

Ta upp degen på bakbord och rulla ut den till en eller flera rullar. Dela rullarna i lämpliga bitar och rulla dem till bollar. Lägg bollarna på plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn, 200°, ca 7 minuter för små bollar, något längre för större.

Dela bollarna och lägg tillbaka dem på plåten eller ev på två plåtar. Ställ in plåten i 150° och torka skorporna ca 20 minuter.


Ca 10 minuter att förbereda
Ca 7 minuter/plåt att grädda
Ca 20 minuter att torka


Variation:
Du kan byta ut rågsikten mot grahamsmjöl om du vill.

I stället för anis kan du smaksätta degen med fänkål, eller med både anis och fänkål. Kummin är också gott i skorpor.

Kom ihåg:
När du ska torka t ex skorpor i ugnen är det lämpligt att öppna ugnsventilen, så att fuktigheten kan tränga ut.

De här skorporna är mycket hållbara. Förvara dem i en ren och torr kakburk, då håller de sig bra ca 1 månad.

Tips och idéer:
Rester eller smulor av de här skorporna kan användas i t ex äppelkaka eller rabarberkaka.

En liten lätt dessert får du om du blandar krossade skorpor med någon god sylt eller färska bär och litet grädde eller glass. Mums!


Från Nya Mästerkocken 1985



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar