DAGENS RECEPT 13-09-09
PLOMMONPAJ
Pröva att baka en god, saftig plommonpaj nu när det finns gott om plommon. Du kan använda gula eller blå plommon - de gula mörknar visserligen snabbare, men de ger god smak.
1 paj, 6 - 8 portioner
1 l färska plommon
1 dl vatten
4 msk farin
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
1 äggula
1 msk kallt vatten
Strössel:
2 dl vetemjöl
3/4 dl socker
3 msk smör eller margarin
1 tsk kanel
Skölj plommonen och ta bort kärnorna. Koka upp vatten och farin och lägg i plommonen. Låt dem sjuda någon minut och sedan kallna.
Gör degen: Lägg mjölet i en skål. Tillsätt socker och vaniljsocker. Lägg matfettet på mjölblandningen och finfördela det med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt samman degen. Låt den vila kallt en stund.
Gör strösselblandningen. Arbeta samman mjöl, socker, matfett och kanel till en grynig massa. Låt den stå kallt.
Kavla ut pajdegen. Klä en låg pajform med den. Se till att degen går upp på kanterna och nagga den lätt. Grädda i ugn vid 225° ca 10 minuter. Lägg på plommonen och strö över strösselblandningen. Grädda pajen ytterligare ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och verkar genomgräddad.
Servera pajen varm, ljum eller kall.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att grädda
Enklare:
Uteslut strösselblandningen. Ta i stället undan litet pajdeg och kavla ut några remsor som du kan lägga i kors över pajen. Eller lägg plommonen direkt i formen utan deg i botten. Kavla ut pajdegen och lägg som ett lock ovanpå. Snitta några hål i degen så ångan kan avdunsta. Pensla med litet uppvispat ägg. Grädda som i vårt recept.
Festligare:
Använd djupfryst smördeg i stället. Kavla ut den och klä formen. I övrigt som i vårt recept. Stänk gärna litet konjak, sherry eller madeira över frukten innan du strör över strösselblandningen.
Kom ihåg:
Om plommonen har tjockt, hårt skal kan det vara bäst att skala dem. Skalen ger annars besk smak åt . Snitta plommonen i ena änden. Lägg några åt gången i en sil. Doppa ned hela silen med plommonen i kokande vatten. Ta upp dem och dra av skinnet. Fortsätt på samma sätt med alla plommonen.
Du kan knäcka ett par plommonkärnor och finhacka mandeln inuti dem. Strö dem över frukten i pajen, de ger god smak. Men ta bara 2 - 3 stycken.
Tips och idéer:
Du kan låta en bit hel kanel koka tillsammans med plommonen, eller du kan smaksätta plommonen med litet mald kanel.
Välj alltid plommon som är väl mogna. De omogna blir väl sura och kärnan lossar inte från fruktköttet - de blir alltså svåra att dela.
Använder du gula plommon kan du stänka litet pressad citronsaft över dem när du delat dem, så mörknar de inte.
Frys in:
Pajen går att frysa in gräddad eller halvgräddad, d v s när du lagt på plommon och strössel. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
PLOMMONPAJ
Pröva att baka en god, saftig plommonpaj nu när det finns gott om plommon. Du kan använda gula eller blå plommon - de gula mörknar visserligen snabbare, men de ger god smak.
1 paj, 6 - 8 portioner
1 l färska plommon
1 dl vatten
4 msk farin
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
1 äggula
1 msk kallt vatten
Strössel:
2 dl vetemjöl
3/4 dl socker
3 msk smör eller margarin
1 tsk kanel
Skölj plommonen och ta bort kärnorna. Koka upp vatten och farin och lägg i plommonen. Låt dem sjuda någon minut och sedan kallna.
Gör degen: Lägg mjölet i en skål. Tillsätt socker och vaniljsocker. Lägg matfettet på mjölblandningen och finfördela det med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt samman degen. Låt den vila kallt en stund.
Gör strösselblandningen. Arbeta samman mjöl, socker, matfett och kanel till en grynig massa. Låt den stå kallt.
Kavla ut pajdegen. Klä en låg pajform med den. Se till att degen går upp på kanterna och nagga den lätt. Grädda i ugn vid 225° ca 10 minuter. Lägg på plommonen och strö över strösselblandningen. Grädda pajen ytterligare ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och verkar genomgräddad.
Servera pajen varm, ljum eller kall.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att grädda
Enklare:
Uteslut strösselblandningen. Ta i stället undan litet pajdeg och kavla ut några remsor som du kan lägga i kors över pajen. Eller lägg plommonen direkt i formen utan deg i botten. Kavla ut pajdegen och lägg som ett lock ovanpå. Snitta några hål i degen så ångan kan avdunsta. Pensla med litet uppvispat ägg. Grädda som i vårt recept.
Festligare:
Använd djupfryst smördeg i stället. Kavla ut den och klä formen. I övrigt som i vårt recept. Stänk gärna litet konjak, sherry eller madeira över frukten innan du strör över strösselblandningen.
Kom ihåg:
Om plommonen har tjockt, hårt skal kan det vara bäst att skala dem. Skalen ger annars besk smak åt . Snitta plommonen i ena änden. Lägg några åt gången i en sil. Doppa ned hela silen med plommonen i kokande vatten. Ta upp dem och dra av skinnet. Fortsätt på samma sätt med alla plommonen.
Du kan knäcka ett par plommonkärnor och finhacka mandeln inuti dem. Strö dem över frukten i pajen, de ger god smak. Men ta bara 2 - 3 stycken.
Tips och idéer:
Du kan låta en bit hel kanel koka tillsammans med plommonen, eller du kan smaksätta plommonen med litet mald kanel.
Välj alltid plommon som är väl mogna. De omogna blir väl sura och kärnan lossar inte från fruktköttet - de blir alltså svåra att dela.
Använder du gula plommon kan du stänka litet pressad citronsaft över dem när du delat dem, så mörknar de inte.
Frys in:
Pajen går att frysa in gräddad eller halvgräddad, d v s när du lagt på plommon och strössel. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar