fredag 28 april 2017

Engelsk fruktkaka

DAGENS RECEPT 13-11-14


ENGELSK FRUKTKAKA

Mjuka kakor med mycket frukt i smeten håller sig saftiga och goda länge. Du kan variera med olika frukt- och nötsorter, precis efter egen smak.

1 kaka i en 1½-litersform

200 g torkad frukt
(plommon, fikon, ett par aprikoser, russin,
äpplen, nötter)
ca 3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
200 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg


Klipp frukten med sax till små strimlor eller tärningar. Ev nötter hackas. Om frukten är mycket hård och torr kan du blötlägga den i vatten några timmar. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned frukten i mjölblandningen. Rör matfett och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder, under kraftig omrörning. Rör ned mjöl- och fruktblandningen i äggsmeten och rör smeten jämn.

Häll smeten i en väl smord och bröad kakform. Grädda kakan i ugn, 200°, ca 1 timme. Prova med en sticka. Öppna inte ugnsluckan under de första 20 minuterna av gräddningstiden.

Låt kakan stå några minuter innan du stjälper upp den på galler. Låt den kallna under formen eller under bakduk. Linda in kakan i folie. Förvara den minst ett par dagar innan du serverar den.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda


Enklare:
Litet enklare, men ändå gott, blir det om du bakar kakan med enbart russin och cocktailbär. I övrigt enligt receptet.

Festligare:
Uteslut bakpulvret ur smeten och tillsätt i stället 2 - 3 msk konjak. När konjakens alkohol avdunstar får det smeten att "jäsa" och aromerna i konjaken ger mycket fin smak åt kakan.

Kom ihåg:
Använd inte för många aprikoser i kakan. Torkad aprikos kan vara litet besk. Men ett par aprikoser ger frisk smak.

Fruktkakor håller sig länge både i kakburk i skafferi eller väl packade i folie eller plast i kylskåp.

Låt fruktkakan stå och safta sig minst ett par dagar innan du skär upp den. Den kan gärna stå upp till 1 vecka.

Tips och idéer:
En fin fruktkaka passar fint till julen. En fruktkaka är också en utmärkt julklapp med tanke på att den är så saftig och hållbar. Många av julens "godsaker" kan stoppas i kaksmeten, t ex fikon, dadlar, valnötter och hasselnötter.

Frys in:
Kakan går fint att frysa sedan den svalnat. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar