fredag 28 april 2017

Julpaj med frukt

DAGENS RECEPT 13-12-25


JULPAJ MED FRUKT

Den här julpajen blir en fin efterrätt en av juldagarna. Du fyller den med frukt - litet av varje kanske från julens fruktbord - och gräddar den spröd och frasig. Godast är den varm med iskall vispad grädde eller glass.

1 paj, 6 - 8 portioner

Pajdegsskal:
4 dl vetemjöl
2 msk socker
4 msk hackade nötter
1 krm bakpulver
125 g smör eller margarin
1 ägg
1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 syrliga äpplen
3 päron
8 - 10 dadlar eller fikon
saft av ½ citron
1 dl rårörda lingon eller tranbär
saft av ½ citron
eller ½ dl vatten


Lägg mjölet i en skål. Tillsätt socker, nötter och bakpulver och blanda allt. Finfördela fettet i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt ägget och vattnet. Arbeta snabbt samman till en deg och låt den ligga i kylskåp eller på annan kall plats ca 1 timme.

Förbered frukten. Skala äpplen och päron. Skär dem i klyftor. Strimla dadlar eller fikon och pressa gärna över litet citron, så att frukten inte mörknar.

Kavla ut degen och klä en smord pajform med den. Nagga den lätt. Förgrädda pajskalet i ugn vid 200° ca 15 minuter. Ta ut det ur ugnen. Lägg frukten i ett jämnt lager över pajen. Rör ut lingon- eller tranbärssylten med litet citronsaft eller vatten och bred detta jämnt över frukten.

Grädda pajen ytterligare ca 20 minuter eller tills frukten känns mjuk och pajen fått fin färg. Servera pajen varm eller ljum med grädde eller glass.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att grädda


Snabbare:
Grädda pajdegsskalet på djupfryst smördeg eller ev mördeg. Fyll skalet med fruktkompott. Glasera med lingon- eller tranbärssylt. Grädda som i vårt recept. Servera direkt ur formen.

Festligare:
Låt frukten marinera i vitt vin eller sherry innan du lägger den i pajdegsskalet. Vinet sugs upp av framför allt fikon och dadlar. Beräkna 1 - 1½ dl vin till detta recept. Bred ut frukten över det förgräddade pajdegsskalet. Strö över 4 - 6 msk hackade valnötter. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan fylla skalet med konserverade, väl avrunna aprikoshalvor. Glasera då med aprikosmarmelad eller med aprikospuré. Stänk gärna över litet aprikoslikör eller annan likör före serveringen.

Tips och idéer:
Du kan, om du vill, ta undan litet deg när du klär formen. Kavla ut denna deg och sporra ut tunna remsor. Lägg dem över frukten i pajskalet i ett trevligt mönster. Pensla med äggula eller litet grädde. Grädda som i vårt recept.

Frys in:
Den här pajen kan du frysa både färdiggräddad och som förgräddat pajdegsskal. Gräddar du pajdegsskalet lätt kan du tina (värma) pajen med frukten, men förkoka gärna frukten i vatten några minuter med litet socker. Låt alltid pajen kallna helt. Förpacka sedan väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar