DAGENS RECEPT 13-09-07
MÖRKT MOROTSBRÖD
Ett fullkornsbröd som blivit ännu nyttigare, saftigare och godare genom att vi blandat i morötter, zucchini och äpple i degen. Det blir ett både billigt och hållbart bröd.
2 bröd i 1½-litersformar
2 dl rågkross
2 dl vetekross
4 dl grovt rågmjöl
5 dl vatten
1 msk salt
1 msk fänkål
50 g jäst
3 dl filmjölk
1 msk sirap
1 dl rårivna morötter
1 dl råriven zucchini
1 dl rårivet äpple
10 dl matbrödsmjöl
sesamfrön
Häll rågkross, vetekross och rågmjöl i en degbunke. Koka upp vattnet och häll det kokande över blandningen. Tillsätt salt och fänkål och låt blandningen stå 30 minuter.
Smula sönder jästen i en degbunke. Värm filmjölken till fingervärme, häll den över jästen och rör ut den. Tillsätt jästblandningen till mjölblandningen. Tillsätt sirap, morötter, zucchini och äpple och arbeta in matbrödsmjölet, litet i sänder, till en smidig deg. Dofta över litet mjöl. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den blank och smidig. Dela den mitt itu och forma varje del till en limpa. Lägg dem i smorda, avlånga brödformar och strö över litet sesamfrön. Låt dem jäsa på varm plats ca 40 minuter.
Grädda ca 1 timme. Minska värmen till 175° de sista 15 minuterna. Stjälp upp bröden och låt dem kallna under duk.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
1 - 1 1/4 timme att grädda
Billigare:
Uteslut zucchinin. Använd enbart råg- eller vetekross. Strö vetegroddar på ytan av brödet i stället för sesamfrön. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Baka ut degen till 2 runda limpor i stället. Låt dem jäsa i runda mjölade korgar. Stjälp upp dem på plåt när de är färdigjästa. Korgmönstret ger brödet en trevlig yta. Grädda som i vårt recept men i 175° och höj till 200° mot slutet av gräddningen.
Kom ihåg:
Både hela korn av vete och råg liksom krossade korn (rågkross, vetekross) bör få svälla i hett vatten innan du blandar dem i degen. Det hjälper till att göra brödet saftigare och smidigare.
Ju grövre mjöl och gryn du bakar ditt bröd av, desto mer fibrer får du. Det är viktigt att du får en viss del kostfibrer varje dag i maten, det hjälper till att bl a hålla din mage igång.
Tips och idéer:
Färsk jäst bör du förvara i kylskåp. Torrjäst kan du däremot förvara i svalskåp eller svalt skafferi.
Om du ska mäta upp mycket mjöl till en deg bör du hälla upp det i litermåttet. Packa aldrig mjöl i måttet.
Du kan, om du vill, blanda vetekli, vetegroddar eller kruskakli i en deg. Minska då mjölmängden och tillsätt motsvarande mängd groddar eller kli.
Frys in:
Det här brödet går utmärkt att frysa in. Förpacka det väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
MÖRKT MOROTSBRÖD
Ett fullkornsbröd som blivit ännu nyttigare, saftigare och godare genom att vi blandat i morötter, zucchini och äpple i degen. Det blir ett både billigt och hållbart bröd.
2 bröd i 1½-litersformar
2 dl rågkross
2 dl vetekross
4 dl grovt rågmjöl
5 dl vatten
1 msk salt
1 msk fänkål
50 g jäst
3 dl filmjölk
1 msk sirap
1 dl rårivna morötter
1 dl råriven zucchini
1 dl rårivet äpple
10 dl matbrödsmjöl
sesamfrön
Häll rågkross, vetekross och rågmjöl i en degbunke. Koka upp vattnet och häll det kokande över blandningen. Tillsätt salt och fänkål och låt blandningen stå 30 minuter.
Smula sönder jästen i en degbunke. Värm filmjölken till fingervärme, häll den över jästen och rör ut den. Tillsätt jästblandningen till mjölblandningen. Tillsätt sirap, morötter, zucchini och äpple och arbeta in matbrödsmjölet, litet i sänder, till en smidig deg. Dofta över litet mjöl. Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den blank och smidig. Dela den mitt itu och forma varje del till en limpa. Lägg dem i smorda, avlånga brödformar och strö över litet sesamfrön. Låt dem jäsa på varm plats ca 40 minuter.
Grädda ca 1 timme. Minska värmen till 175° de sista 15 minuterna. Stjälp upp bröden och låt dem kallna under duk.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
1 - 1 1/4 timme att grädda
Billigare:
Uteslut zucchinin. Använd enbart råg- eller vetekross. Strö vetegroddar på ytan av brödet i stället för sesamfrön. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Baka ut degen till 2 runda limpor i stället. Låt dem jäsa i runda mjölade korgar. Stjälp upp dem på plåt när de är färdigjästa. Korgmönstret ger brödet en trevlig yta. Grädda som i vårt recept men i 175° och höj till 200° mot slutet av gräddningen.
Kom ihåg:
Både hela korn av vete och råg liksom krossade korn (rågkross, vetekross) bör få svälla i hett vatten innan du blandar dem i degen. Det hjälper till att göra brödet saftigare och smidigare.
Ju grövre mjöl och gryn du bakar ditt bröd av, desto mer fibrer får du. Det är viktigt att du får en viss del kostfibrer varje dag i maten, det hjälper till att bl a hålla din mage igång.
Tips och idéer:
Färsk jäst bör du förvara i kylskåp. Torrjäst kan du däremot förvara i svalskåp eller svalt skafferi.
Om du ska mäta upp mycket mjöl till en deg bör du hälla upp det i litermåttet. Packa aldrig mjöl i måttet.
Du kan, om du vill, blanda vetekli, vetegroddar eller kruskakli i en deg. Minska då mjölmängden och tillsätt motsvarande mängd groddar eller kli.
Frys in:
Det här brödet går utmärkt att frysa in. Förpacka det väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar