fredag 28 april 2017

Saftiga muffins med zucchini

DAGENS RECEPT 13-08-29


SAFTIGA MUFFINS MED ZUCCHINI

Det är både gott och nyttigt att blanda rårivna grönsaker i bakverk av matbrödstyp. Dessa små muffins blir särskilt saftiga och får fin konsistens av zucchini, som vi rårivit och blandat i.

20 st

100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl farin
1 tsk mald kanel
1 tsk malda nejlikor
1 dl råriven zucchini
1 dl grovt hackade nötter
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk


Sätt ugnen på 225 grader.

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och farin pösigt. Rör ned det avsvalnade matfettet i äggblandningen och tillsätt kryddorna. Rör ned zucchini och nötter. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det och tillsätt mjölken till sist.

Häll smeten i smorda muffinsformar eller i pappersformar. Grädda ca 15 minuter eller tills muffinsen pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddade. Pröva med sticka.

Dessa muffins blir ganska saftiga och hållbara. De är goda att servera till kaffe eller te eller till saft för barnens mellanmål.


Ca 20 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att grädda


Billigare:
Byt ut nötterna mot 1 dl havregryn och 2 msk vetegroddar. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Byt ut nötterna mot 1 dl rårivna äpplen. Äpplen ger en frisk smak åt muffins. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Gör smeten som i vårt recept. Blanda i grovt krossade valnötter och smaksätt med ca 1 msk rivet citronskal. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, ca 1½ liter, och grädda i ugn vid 175 grader ca 40 minuter eller tills kakan fått fin färg och är genomgräddad. Lossa runt kanterna med kniv. Låt kakan stå några minuter och stjälp sedan upp den. Skär kakan i två bottnar när den kallnat. Bred vispad grädde smaksatt med krossade valnötter och gärna 1 msk sherry eller madeira emellan.

Kom ihåg:
Du kan också grädda smeten i en liten långpanna, ca 25 x 35 cm. Strö över litet hackade nötter. Grädda i ugn vid 200 grader ca 30 minuter. Skär kakan i bitar sedan den kallnat.

Du kan glasera kakan med florsocker utrört med litet pressad citron- eller apelsinsaft, eller så kan du dofta florsocker över den färdiga kakan.

Tips och idéer:
Du kan använda vanlig grön gurka till dessa muffins. Öka då mjölmängden till 3½ dl då vanlig gurka innehåller mer vatten.

Om dina muffins blir för ljusa och degiga eller kladdiga har du haft för svag värme i ugnen. Kontrollera termostaten eller använd en fristående ugnstermometer. Rätt värme i ugnen är viktigt för att du ska få fint resultat när du bakar.

Frys in:
Du kan mycket väl frysa både muffins och de hela kakor vi föreslagit. De hela kakorna kan delas i skivor eller bitar eller frysas hela. Använd tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar