fredag 28 april 2017

Gammaldags rågbullar

DAGENS RECEPT 13-10-15


GAMMALDAGS RÅGBULLAR

Varma, nygräddade rågbullar med bara litet smör väcker säkert härliga matminnen hos många. De här bullarna är lättbakade och går relativt snabbt att grädda. De har fin rågsmak och hör nästan till klassikerna bland matbröden.

Ca 20 bullar

50 g jäst
4 dl mjölk
½ tsk salt
1 tsk socker
1 tsk stött fänkål
1 tsk stött anis
2 msk matolja
ca 5 dl vetemjöl
ca 5 dl rågsikt


Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37°, häll den över jästen i degbunken och rör ut den snabbt. Tillsätt salt, socker, fänkål, anis och olja. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en slät och smidig blank deg. Dofta över litet mjöl. Låt degen jäsa övertäckt på varm, dragfri plats ca 35 minuter.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela den i två delar. Rulla ut varje del till en längd och dela varje längd i ca 10 bitar. Rulla dem till jämna bullar och lägg dem på smorda plåtar. Låt dem jäsa på varm plats ytterligare ca 25 minuter.

Grädda bullarna i ugn vid 225° ca 5 minuter. Pensla dem då med litet varmt vatten och strö över litet rågsikt. Grädda 5 minuter till eller tills bullarna pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddade.

Låt bullarna kallna på galler under duk.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 10 minuter att grädda


Snabbare:
Låt degen jäsa bara en gång, d v s baka ut den direkt till bullar. Lägg dem på plåt och låt dem jäsa ca 30 minuter eller tills de pöst upp och verkar lätta. Grädda som i vårt recept.

Annorlunda:
Byt ut hälften av rågsikten mot rågflingor. Tillsätt 3 - 4 msk keso till degen och arbeta den väl. I övrigt som i vårt recept. Strö gärna rågflingor på ytan.

Blanda 1 dl väl sköljda, torkade russin i degen. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Jäsningen är viktig för att du ska få ett bra resultat när du bakar. Det bästa och hållbaraste brödet får du om degen får jäsa två gånger.

En jäsdeg måste alltid stå varmt och dragfritt när den jäser. Öppna inte fönstret även om det är mycket varmt i köket - d v s om du inte har en bra och skyddad plats för degen att stå på.

Täck över degbunken med en handduk eller liknande när degen jäser.

Tips och idéer:
Det är inte bara roligt att baka utan också verkligt lönande. Man sparar ganska mycket pengar på att baka både matbröd, vetebröd och mjuka kakor. Dessutom har man möjlighet att få sin egen personliga kryddning på brödet. Man kan minska mängden socker om man är rädd för alltför sött bröd eller av andra skäl måste minska på sockret i maten.

Frys in:
De här bullarna går utmärkt att frysa. Förpacka så många som du tror går åt varje gång i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar