DAGENS RECEPT 14-12-28
JULLIMPA
Detta är en kryddig, fin och saftig limpa som passar särskilt bra till julbordet. Om du har tid kan du baka flera limpor och ge som julklapp till vänner, det blir säkerligen uppskattat.
2 limpor
5 dl filmjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 dl sirap
½ msk fänkål
½ msk anis
½ msk kummin
1 tsk rivet pomeransskal
ca 3 dl rågsikt
ca 3 dl vetemjöl
ca 5 dl matbrödsmjöl
Pensling:
3 msk vatten
½ msk sirap
Värm försiktigt upp filmjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den med litet av mjölken. Tillsätt resten och rör om väl. Tillsätt salt, sirap och kryddorna. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en blank, smidig och jämn deg. Den ska släppa bakbunken och vara ganska fast. Tillsätt annars litet extra mjöl.
Dofta över litet vetemjöl och täck med bakduk. Låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 1 timme. Ta upp degen på bakbordet. Knåda den blank och smidig med ev litet extra mjöl. Dela degen mitt itu och rulla ut varje del till en slät rund bulle = limpa. Lägg dem på smord plåt och täck över med bakduk. Låt dem jäsa ca 30 minuter. Pensla dem med sirapsvatten.
Grädda limporna i ugn vid 200 grader ca 30 minuter. Minska då värmen till 175 grader och låt dem grädda 10 - 15 minuter eller tills de fått fin färg och verkar genomgräddade. Låt limporna svalna på galler under duk.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att jäsa
Ca 40 minuter att grädda
Snabbare:
Låt antingen degen jäsa bara en gång - d v s baka ut den till 2 limpor med detsamma, låt dem jäsa på plåt och grädda - eller låt degen jäsa i t ex diskhon med varmt vatten (OBS! Ej hett!) till sin dubbla storlek och baka ut till 2 limpor. Låt dem jäsa på plåt över varmt vatten. Då förkortas jästiden med ungefär hälften.
Festligare:
Blanda i 1 - 1½ hackade blandade nötter eller enbart valnötter i degen. Eller tillsätt 1 dl krossade solrosfrön och 1 dl russin. Pensla med sirapsvatten efter jäsningen. Tryck gärna några hela nötter eller mandlar på ytan till ett mönster innan du gräddar bröden.
Kom ihåg:
Den här jullimpan är ett gott bröd att använda till dopp-i-grytan. Brödet har en fin kryddning som lämpar sig bra tillsammans med skinkspadet.
Pensla bröden både innan de sätts i ugnen och under gräddningen, då blir skorpan blankare och godare. Du kan också pensla limporna med detsamma du tagit dem ur ugnen.
Tips och idéer:
Värm måttet när du mäter sirap, så rinner den av lättare. Eller mät upp sirap med en sked sköljd i hett vatten.
Använd gärna honung i stället för sirap som sötningsmedel i degen. Du kan också pensla limporna med honungsvatten.
Stöt gärna kryddorna i morteln tillsammans med en sockerbit. Då sugs smaken upp lättare i degen.
Frys in:
Baka gärna de här limporna i god tid före jul och frys in dem. Låt dem svalna och kallna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
JULLIMPA
Detta är en kryddig, fin och saftig limpa som passar särskilt bra till julbordet. Om du har tid kan du baka flera limpor och ge som julklapp till vänner, det blir säkerligen uppskattat.
2 limpor
5 dl filmjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 dl sirap
½ msk fänkål
½ msk anis
½ msk kummin
1 tsk rivet pomeransskal
ca 3 dl rågsikt
ca 3 dl vetemjöl
ca 5 dl matbrödsmjöl
Pensling:
3 msk vatten
½ msk sirap
Värm försiktigt upp filmjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den med litet av mjölken. Tillsätt resten och rör om väl. Tillsätt salt, sirap och kryddorna. Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en blank, smidig och jämn deg. Den ska släppa bakbunken och vara ganska fast. Tillsätt annars litet extra mjöl.
Dofta över litet vetemjöl och täck med bakduk. Låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 1 timme. Ta upp degen på bakbordet. Knåda den blank och smidig med ev litet extra mjöl. Dela degen mitt itu och rulla ut varje del till en slät rund bulle = limpa. Lägg dem på smord plåt och täck över med bakduk. Låt dem jäsa ca 30 minuter. Pensla dem med sirapsvatten.
Grädda limporna i ugn vid 200 grader ca 30 minuter. Minska då värmen till 175 grader och låt dem grädda 10 - 15 minuter eller tills de fått fin färg och verkar genomgräddade. Låt limporna svalna på galler under duk.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att jäsa
Ca 40 minuter att grädda
Snabbare:
Låt antingen degen jäsa bara en gång - d v s baka ut den till 2 limpor med detsamma, låt dem jäsa på plåt och grädda - eller låt degen jäsa i t ex diskhon med varmt vatten (OBS! Ej hett!) till sin dubbla storlek och baka ut till 2 limpor. Låt dem jäsa på plåt över varmt vatten. Då förkortas jästiden med ungefär hälften.
Festligare:
Blanda i 1 - 1½ hackade blandade nötter eller enbart valnötter i degen. Eller tillsätt 1 dl krossade solrosfrön och 1 dl russin. Pensla med sirapsvatten efter jäsningen. Tryck gärna några hela nötter eller mandlar på ytan till ett mönster innan du gräddar bröden.
Kom ihåg:
Den här jullimpan är ett gott bröd att använda till dopp-i-grytan. Brödet har en fin kryddning som lämpar sig bra tillsammans med skinkspadet.
Pensla bröden både innan de sätts i ugnen och under gräddningen, då blir skorpan blankare och godare. Du kan också pensla limporna med detsamma du tagit dem ur ugnen.
Tips och idéer:
Värm måttet när du mäter sirap, så rinner den av lättare. Eller mät upp sirap med en sked sköljd i hett vatten.
Använd gärna honung i stället för sirap som sötningsmedel i degen. Du kan också pensla limporna med honungsvatten.
Stöt gärna kryddorna i morteln tillsammans med en sockerbit. Då sugs smaken upp lättare i degen.
Frys in:
Baka gärna de här limporna i god tid före jul och frys in dem. Låt dem svalna och kallna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar