DAGENS RECEPT 13-12-24
JULKAKA MED NÖTTER
En saftig kaka som passar bra att servera som efterrätt om du dränker in den med fruktlag från någon konserverad frukt eller med likör, pressad apelsinsaft eller juice.
1 kaka i en 1½-litersform
6 dl vetemjöl
1 1/4 dl mjölk
20 g jäst
½ tsk salt
2 msk socker
rivet skal av 1 citron
2 dl grovt hackade nötter
150 g smör eller margarin
3 ägg
ca 1 dl fruktlag, vin eller likör
eller apelsinsaft eller juice
Lägg mjölet i en skål. Värm mjölken till 37°. Smula sönder jästen i en liten skål. Häll på salt och mjölk och rör om tills jästen löst sig. Häll jästblandningen över mjölet och tillsätt sockret, citronskalet samt nötterna.
Smält matfettet och tillsätt det och de lätt uppvispade äggen. Arbeta degen smidig, den blir ganska lös. Häll den i en smord kransform och låt degen jäsa till ungefär sin dubbla storlek. Grädda kakan i ugn vid 225° ca 25 minuter eller tills den pöst upp, fått fin färg och är genomgräddad. Pröva med sticka.
Låt kakan svalna i formen en stund och stjälp sedan upp den. Om du vill dränka in den häller du fruktlag i botten på formen och lägger tillbaka kakan i den. Stick med en gaffel på ytan och häll litet lag också över kakan. Låt stå en stund så att lagen hinner dras in.
Gott att servera med frukt eller glass.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att jäsa
Ca 25 minuter att grädda
Enklare:
Baka en vanlig sockerkaka i stället. Blanda i citronskal och nötter. Låt kakan svalna och dränk sedan in den med lag eller likör som i vårt recept.
Snabbare:
Grädda kakan på sockerkaksmix. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Lägg några konserverade aprikoser i botten på den smorda formen. Mosa också 4 - 6 aprikoser och rör ned massan i smeten. Häll smeten i formen och grädda som i vårt recept. Då behöver du inte dränka in kakan efter gräddningen.
Kom ihåg:
Fyll inte formen mer än till 1/3 eller till hälften med smet. Den måste ha plats att jäsa i formen. Om du får för mycket smet till din form, så grädda några små formar (muffinsformar) vid sidan av. De är mycket snabbt gräddade, ca 10 minuter. Stjälp upp dem och servera med frukt och lag som små bakelser.
Du kan blanda russin eller korinter i smeten. Syltade apelsinskal eller körsbär passar också bra.
Tips och idéer:
Om du vill skala nötter snabbt och inte nödvändigtvis vill ha hela kärnor, kan du stöta dem lätt i en mortel så att skalen spricker. Nästan lika effektivt som att använda nötknäckare! Plocka noga bort ytterskalen och stöt sedan sönder nötterna med mortelstöten.
Frys in:
Kakan går fint att frysa. Låt den svalna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Dränk in den med fruktlag när du ska tina och servera den. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
JULKAKA MED NÖTTER
En saftig kaka som passar bra att servera som efterrätt om du dränker in den med fruktlag från någon konserverad frukt eller med likör, pressad apelsinsaft eller juice.
1 kaka i en 1½-litersform
6 dl vetemjöl
1 1/4 dl mjölk
20 g jäst
½ tsk salt
2 msk socker
rivet skal av 1 citron
2 dl grovt hackade nötter
150 g smör eller margarin
3 ägg
ca 1 dl fruktlag, vin eller likör
eller apelsinsaft eller juice
Lägg mjölet i en skål. Värm mjölken till 37°. Smula sönder jästen i en liten skål. Häll på salt och mjölk och rör om tills jästen löst sig. Häll jästblandningen över mjölet och tillsätt sockret, citronskalet samt nötterna.
Smält matfettet och tillsätt det och de lätt uppvispade äggen. Arbeta degen smidig, den blir ganska lös. Häll den i en smord kransform och låt degen jäsa till ungefär sin dubbla storlek. Grädda kakan i ugn vid 225° ca 25 minuter eller tills den pöst upp, fått fin färg och är genomgräddad. Pröva med sticka.
Låt kakan svalna i formen en stund och stjälp sedan upp den. Om du vill dränka in den häller du fruktlag i botten på formen och lägger tillbaka kakan i den. Stick med en gaffel på ytan och häll litet lag också över kakan. Låt stå en stund så att lagen hinner dras in.
Gott att servera med frukt eller glass.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att jäsa
Ca 25 minuter att grädda
Enklare:
Baka en vanlig sockerkaka i stället. Blanda i citronskal och nötter. Låt kakan svalna och dränk sedan in den med lag eller likör som i vårt recept.
Snabbare:
Grädda kakan på sockerkaksmix. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Lägg några konserverade aprikoser i botten på den smorda formen. Mosa också 4 - 6 aprikoser och rör ned massan i smeten. Häll smeten i formen och grädda som i vårt recept. Då behöver du inte dränka in kakan efter gräddningen.
Kom ihåg:
Fyll inte formen mer än till 1/3 eller till hälften med smet. Den måste ha plats att jäsa i formen. Om du får för mycket smet till din form, så grädda några små formar (muffinsformar) vid sidan av. De är mycket snabbt gräddade, ca 10 minuter. Stjälp upp dem och servera med frukt och lag som små bakelser.
Du kan blanda russin eller korinter i smeten. Syltade apelsinskal eller körsbär passar också bra.
Tips och idéer:
Om du vill skala nötter snabbt och inte nödvändigtvis vill ha hela kärnor, kan du stöta dem lätt i en mortel så att skalen spricker. Nästan lika effektivt som att använda nötknäckare! Plocka noga bort ytterskalen och stöt sedan sönder nötterna med mortelstöten.
Frys in:
Kakan går fint att frysa. Låt den svalna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Dränk in den med fruktlag när du ska tina och servera den. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar