fredag 28 april 2017

Kaffekaka med mandel

DAGENS RECEPT 13-10-30


KAFFEKAKA MED MANDEL

Mandel, kanel och socker var förr viktiga ingredienser när man skulle baka. Den här kakan är ett fint exempel på gammaldags bakning, men den passar precis lika bra idag. God och saftig blir den.

1 kaka i en 1 1/2-litersform

200 g smör eller margarin
2½ dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk grovhackad mandel
2 tsk kanel
1 dl crème fraîche eller gräddfil

2 msk flagad mandel
1 msk socker
1 tsk kanel


Smörj och bröa väl en avlång eller rund form, ca 1½ liter. Sätt ugnen på 160°.

Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder. Blanda vetemjöl och bakpulver väl. Rör ned blandningen tillsammans med mandel och kanel. Rör till sist ned crème fraîche eller gräddfil. Häll smeten i formen. Strö över mandel, socker och kanel. Grädda kakan i ugn vid 160° ca 30 minuter.

Öka värmen till 175° och låt kakan grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills den pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddad. Pröva med sticka.

Lossa kakan försiktigt från kanterna av formen. Låt den stå kvar i formen några minuter och stjälp sedan upp den. Låt den kallna under formen, då behåller den sin saftighet.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att grädda


Snabbare:
Använd färdig sockerkaksmix till kakan. Krydda med mandel och kanel. Strö också över mandel, socker och kanel som i vårt recept.

Annorlunda:
Gör smeten till kakan som i vårt recept men uteslut mandeln. Blanda i stället i 1 dl havregryn. Stick ned lövtunna äppelklyftor i smeten, 2 äpplen blir lagom. Strö över ca 3 msk havregryn blandade med 2 msk socker och 1 tsk kanel. I övrigt som i vårt recept.

Kom ihåg:
Du kan använda skållad, skalad mandel eller oskalad mandel till kakan. När du ska skålla mandel ska du lägga ned den i kokande vatten, låta den koka någon minut och sedan spola av den med kallt vatten. Då går det lätt att dra av skalet.

När du ska flisa mandel skär du den i tunna strimlor från den tjocka änden mot den spetsiga.

När du ska flaga mandel skär du mandeln i lövtunna skivor från den tjocka änden mot den spetsiga.

Tips och idéer:
Om du inte har ströbröd hemma till formen kan du bröa den med mannagryn i stället.

Du smörjer formen snabbt om du sätter in den i ugnen med en klick matfett. Det smälter då och sedan behöver du bara vända formen runt så rinner fettet och fastnar på formen. eller pensla det smälta fettet runt kanterna på formen. (1983 hade inte flytande margarin slagit igenom än, Bellas anmärkning!)

Frys in:
Den här kakan går utmärkt att frysa in. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar