fredag 28 april 2017

Pepparkakor

DAGENS RECEPT 13-12-02


PEPPARKAKOR

En jul utan hembakta pepparkakor är ingen riktig jul tycker många. Hur som helst med den saken, men här är ett fint recept på gammaldags, goda och spröda pepparkakor med fin kryddsmak.

Ca 200 pepparkakor

300 g smör eller margarin
3 dl sirap
3 dl farin
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk nejlikor
1 msk bikarbonat
2 msk kallt vatten
1 ägg
15 - 16 dl vetemjöl


Lägg smöret eller margarinet i en stor skål. Koka upp sirap, farin och kryddor. Häll denna blandning het över matfettet. Rör om tills allt smälter och blir en smidig massa. Rör ut bikarbonaten i litet kallt vatten och tillsätt det. Rör ned ägget. Arbeta in mjölet, litet i sänder, och arbeta till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp eller på annan kall plats över en natt.

Sätt ugnen på 200°. Dela degen i några lika stora delar. Kavla ut varje del för sig till en tunn kaka. Du måste ha litet mjöl på bakbordet vid själva utbakningen. Ta med olika mått ut figurer - hjärtan, stjärnor etc. Lägg dem på smorda plåtar.

Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen ca 5 minuter. Låt dem svalna av på plåten. Lossa dem försiktigt och lägg dem på galler att svalna helt.


Ca 25 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att kavla
Ca 5 minuter/plåt att grädda


Annorlunda:
Dela pepparkaksdegen mitt itu. Smaksätt halva degen med ½ dl hackad sötmandel. Rulla ut den till rullar. Linda in dem i plastfilm eller folie och låt dem ligga i kylskåp 1 timme eller i frysen 30 minuter. Skär dem i lövtunna skivor. Grädda kakorna i ugn vid 200° ca 6 minuter.

Av alla degrester som till slut blir över när du tagit ut kakor med mått kan du rulla små tunna kakor - pepparnötter. Grädda i ugn vid 175° ca 7 minuter.

Kom ihåg:
Många tycker att det är svårt och jobbigt att kavla en pepparkaksdeg. Men kom ihåg att degen alltid blir lättare att kavla om den fått vila kallt över en natt eller längre. Lägg degen i en plastpåse så att den inte blir torr.

Arbeta alltid upp degen några minuter innan du börjar kavla.

Du kan kavla ut degen mellan papper om du vill.

Välj alltid samma kakmått till respektive degbit, som du kavlar ut. Det är alltid lättare att då ut så många kakor som möjligt då.

Tips och idéer:
Kom alltid ihåg att du bör lägga pepparkakorna på kall plåt, när du kavlat ut dem. Har du en varm plåt smälter kakorna ut eller kan bli blåsiga vid gräddningen. Låt plåtarna kallna ordentligt mellan varje gräddning.

Frys in:
Pepparkakor går utmärkt att frysa men de håller sig länge ändå i brödburk. Frys in i tättslutande förpackningar. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar