DAGENS RECEPT 14-10-25
LÄTTLAGAD ÄPPELKAKA
En mycket enkel och god äppelkaka där halverade äpplen bakas i ugnen under ett luftigt täcke av vispade äggvitor och crème fraîche.
4 portioner
4 äpplen
litet smör eller margarin
3 msk socker
3 äggvitor
2 msk crème fraîche
4 msk florsocker
Skala äpplena, kärna ur dem och dela dem. Lägg äppelhalvorna med den kupiga sidan upp på ett smort, ugnssäkert fat. Klicka över litet matfett och strö över sockret. Baka äpplena i 225 graders ugn ca 20 minuter tills de är mjuka. Ta fatet ur ugnen och låt äpplena svalna något.
Vispa äggvitorna hårt och blanda försiktigt ned crème fraîche och 2 msk florsocker. Bred blandningen över äpplena i fatet och sikta över 2 msk florsocker. Ställ tillbaka fatet i ugnen och baka ytterligare ca 10 minuter eller tills rätten är gyllene. Servera genast.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att ugnsbaka
Variation:
Skala och halvera äpplena som i receptet. Lägg dem i ett smort, ugnssäkert fat, strö över 3 msk flagad mandel och klicka över litet matfett. Blanda sockret med 1 tsk kanel och strö detta över rätten. I övrigt som i receptet.
I stället för marängtäcket kan du täcka äpplena med en smuldeg. Gör då så här:
Skala och halvera äpplena som i receptet. Lägg dem i ett ugnssäkert fat och strö över socker och matfett. Blanda 100 g smör eller margarin med 2 dl vetemjöl och 2 msk socker. Finfördela blandningen med hjälp av fingertopparna. Strö sedan smuldegen över äpplena i fatet. Baka i 200 grader ca 30 minuter. Servera gärna crème fraîche till.
Kom ihåg:
När du vispar äggvitor är det viktigt att både skål och visp är absolut torra och rena. Den minsta fuktighet kan orsaka att äggvitorna inte blir styva.
Överblivna äggulor kan förvaras i kylskåp ett par dagar eller frysas in. Rör ned litet salt eller socker i äggulorna, beroende på vad du tänker använda dem till. Äggvitor håller sig upp till 1 vecka i burk med lock i kylskåp. De kan också frysas och därefter vispas hårda sedan de tinat.
Tips och idéer:
För att undvika att skalade äpplen ska mörkna kan de läggas i vatten med litet citronsaft eller ättika tills de ska användas. Tillsätt ungefär 1 tsk citronsaft eller ättiksprit till 1 liter vatten.
Frys in:
De bakade äpplena kan frysas in. Men vänta med marängtäcket tills desserten sätts i ugnen och ska serveras. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
LÄTTLAGAD ÄPPELKAKA
En mycket enkel och god äppelkaka där halverade äpplen bakas i ugnen under ett luftigt täcke av vispade äggvitor och crème fraîche.
4 portioner
4 äpplen
litet smör eller margarin
3 msk socker
3 äggvitor
2 msk crème fraîche
4 msk florsocker
Skala äpplena, kärna ur dem och dela dem. Lägg äppelhalvorna med den kupiga sidan upp på ett smort, ugnssäkert fat. Klicka över litet matfett och strö över sockret. Baka äpplena i 225 graders ugn ca 20 minuter tills de är mjuka. Ta fatet ur ugnen och låt äpplena svalna något.
Vispa äggvitorna hårt och blanda försiktigt ned crème fraîche och 2 msk florsocker. Bred blandningen över äpplena i fatet och sikta över 2 msk florsocker. Ställ tillbaka fatet i ugnen och baka ytterligare ca 10 minuter eller tills rätten är gyllene. Servera genast.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att ugnsbaka
Variation:
Skala och halvera äpplena som i receptet. Lägg dem i ett smort, ugnssäkert fat, strö över 3 msk flagad mandel och klicka över litet matfett. Blanda sockret med 1 tsk kanel och strö detta över rätten. I övrigt som i receptet.
I stället för marängtäcket kan du täcka äpplena med en smuldeg. Gör då så här:
Skala och halvera äpplena som i receptet. Lägg dem i ett ugnssäkert fat och strö över socker och matfett. Blanda 100 g smör eller margarin med 2 dl vetemjöl och 2 msk socker. Finfördela blandningen med hjälp av fingertopparna. Strö sedan smuldegen över äpplena i fatet. Baka i 200 grader ca 30 minuter. Servera gärna crème fraîche till.
Kom ihåg:
När du vispar äggvitor är det viktigt att både skål och visp är absolut torra och rena. Den minsta fuktighet kan orsaka att äggvitorna inte blir styva.
Överblivna äggulor kan förvaras i kylskåp ett par dagar eller frysas in. Rör ned litet salt eller socker i äggulorna, beroende på vad du tänker använda dem till. Äggvitor håller sig upp till 1 vecka i burk med lock i kylskåp. De kan också frysas och därefter vispas hårda sedan de tinat.
Tips och idéer:
För att undvika att skalade äpplen ska mörkna kan de läggas i vatten med litet citronsaft eller ättika tills de ska användas. Tillsätt ungefär 1 tsk citronsaft eller ättiksprit till 1 liter vatten.
Frys in:
De bakade äpplena kan frysas in. Men vänta med marängtäcket tills desserten sätts i ugnen och ska serveras. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar