DAGENS RECEPT 14-01-07
SALAMIPIZZA
Allas favorit - en härligt doftande och smakande pizza med krämig ost på ytan och goda kryddor för spännande smak. Du kan välja vilken korvsort du vill, vi har tagit salami.
1 pizza
40 g jäst
2½ dl ljummet vatten
3 msk olja
½ tsk salt
1 dl grahamsmjöl
4½ - 5 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 100 g salami
eller annan rökt korv i skivor
3 msk tomatpuré
1 krm vitlökspulver
1 tsk oregano
½ tsk rosmarin
3 dl mjuk riven ost, t ex
Herrgård eller Grevé
Smula sönder jästen i en degbunke och lös den i fingervarmt vatten, ca 37°. Rör ned salt, olja och grahamsmjöl. Arbeta sedan in vetemjölet och knåda degen så att den blir riktigt blank och smidig. Dofta över litet mjöl och täck med bakduk. Låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 1 timme.
Ta då upp degen på bakbordet och knåda den kraftigt så att den verkligen blir blank och släpper bordet. Kavla ut den till 1 stor eller 2 mindre runda tunna kakor. Lägg på smord plåt. Lägg på salamiskivorna och klicka över tomatpurén. Strö över kryddorna och täck till sist ytan med den rivna osten.
Grädda pizzan i mitten av ugnen vid 225° 15 - 20 minuter och servera genast.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
15 - 20 minuter att grädda
Annorlunda:
En pizza är verkligen lätt att variera. Du kan lägga på strängt taget vilken fyllning du önskar eller har hemma. Ofta kan t ex rester av kött, kyckling, fisk eller fågel förvandlas till den mest delikata fyllning med tomatpuré, chilisås, olika kryddor och så förstås rikligt med riven ost. Du kan också göra en pizza helt vegetarisk och toppa den med smörfräst lök, champinjoner, purjolök, spenat, sparris eller zucchini.
Skivade tomater kan ersätta tomatpuré. Gott som fyllning är räkor, musslor, krabba eller tonfisk och ansjovis eller sardeller. Böckling eller annan rökt fisk går också utmärkt att använda. Kassler, rökt skinka eller bacon blir fina köttfyllningar.
Kom ihåg:
Lägg aldrig fyllningen ända ut i kanten på degen utan lämna en kant på 1 - 2 cm. Du kan, om du vill, vika upp kanten något eller rulla in den. Då rinner inte fyllningen ut på plåten under gräddningen.
Ju tunnare du kavlar ut degen, desto sprödare och godare blir pizzan.
Du kan, om du vill, strö kryddorna över den färdiggräddade pizzan. Då kan du lättare avväga mängden kryddor.
Tips och idéer:
Du kan grädda små portionspizzor av degen. Dela då degen i 4 - 5 lika delar. Kavla ut dem och fyll dem som i vårt recept. Gräddningstiden blir ca 10 minuter och du kan öka värmen i ugnen till 250°. Öka mängden ost till 4 dl om den ska täcka alla småpizzorna.
Du kan använda vanlig smältost i stället för hårdost. Klicka den över pizzorna.
Frys in:
Du kan frysa in ogräddade pizzor och lägga upp ett litet förråd i din frys. Lägg dem på kartongbitar avpassade efter storleken. Förslut dem väl med tätt frysemballage. Tina lätt innan du gräddar dem. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
SALAMIPIZZA
Allas favorit - en härligt doftande och smakande pizza med krämig ost på ytan och goda kryddor för spännande smak. Du kan välja vilken korvsort du vill, vi har tagit salami.
1 pizza
40 g jäst
2½ dl ljummet vatten
3 msk olja
½ tsk salt
1 dl grahamsmjöl
4½ - 5 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 100 g salami
eller annan rökt korv i skivor
3 msk tomatpuré
1 krm vitlökspulver
1 tsk oregano
½ tsk rosmarin
3 dl mjuk riven ost, t ex
Herrgård eller Grevé
Smula sönder jästen i en degbunke och lös den i fingervarmt vatten, ca 37°. Rör ned salt, olja och grahamsmjöl. Arbeta sedan in vetemjölet och knåda degen så att den blir riktigt blank och smidig. Dofta över litet mjöl och täck med bakduk. Låt degen jäsa på varm, dragfri plats ca 1 timme.
Ta då upp degen på bakbordet och knåda den kraftigt så att den verkligen blir blank och släpper bordet. Kavla ut den till 1 stor eller 2 mindre runda tunna kakor. Lägg på smord plåt. Lägg på salamiskivorna och klicka över tomatpurén. Strö över kryddorna och täck till sist ytan med den rivna osten.
Grädda pizzan i mitten av ugnen vid 225° 15 - 20 minuter och servera genast.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
15 - 20 minuter att grädda
Annorlunda:
En pizza är verkligen lätt att variera. Du kan lägga på strängt taget vilken fyllning du önskar eller har hemma. Ofta kan t ex rester av kött, kyckling, fisk eller fågel förvandlas till den mest delikata fyllning med tomatpuré, chilisås, olika kryddor och så förstås rikligt med riven ost. Du kan också göra en pizza helt vegetarisk och toppa den med smörfräst lök, champinjoner, purjolök, spenat, sparris eller zucchini.
Skivade tomater kan ersätta tomatpuré. Gott som fyllning är räkor, musslor, krabba eller tonfisk och ansjovis eller sardeller. Böckling eller annan rökt fisk går också utmärkt att använda. Kassler, rökt skinka eller bacon blir fina köttfyllningar.
Kom ihåg:
Lägg aldrig fyllningen ända ut i kanten på degen utan lämna en kant på 1 - 2 cm. Du kan, om du vill, vika upp kanten något eller rulla in den. Då rinner inte fyllningen ut på plåten under gräddningen.
Ju tunnare du kavlar ut degen, desto sprödare och godare blir pizzan.
Du kan, om du vill, strö kryddorna över den färdiggräddade pizzan. Då kan du lättare avväga mängden kryddor.
Tips och idéer:
Du kan grädda små portionspizzor av degen. Dela då degen i 4 - 5 lika delar. Kavla ut dem och fyll dem som i vårt recept. Gräddningstiden blir ca 10 minuter och du kan öka värmen i ugnen till 250°. Öka mängden ost till 4 dl om den ska täcka alla småpizzorna.
Du kan använda vanlig smältost i stället för hårdost. Klicka den över pizzorna.
Frys in:
Du kan frysa in ogräddade pizzor och lägga upp ett litet förråd i din frys. Lägg dem på kartongbitar avpassade efter storleken. Förslut dem väl med tätt frysemballage. Tina lätt innan du gräddar dem. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar