fredag 28 april 2017

Små köttpiroger

DAGENS RECEPT 14-02-05


SMÅ KÖTTPIROGER

Varma piroger smakar härligt när man hungrig och frusen kommer hem efter promenaden en kall vinterdag. Servera gärna en kopp rykande het buljong till!

14 - 16 piroger

250 g smör eller margarin
ca 4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 burk keso, ca 250 g
1 dl vetemjöl (till utbakning)

Fyllning:
1 gul lök eller ½ purjolök
1 - 2 msk smör eller margarin
200 g köttfärs
2 dl kokt ris
2 hårdkokta ägg
1½ grädde eller gräddfil
salt, svartpeppar

1 uppvispat ägg till pensling


Blanda det rumsvarma matfettet med vetemjöl, salt och bakpulver. Tillsätt keson. Låt sedan degen vila på sval plats ca 1 timme. Hacka och bryn lök eller purjolök i litet matfett. Tillsätt köttfärsen och låt den bryna med.

Häll blandningen i en skål. Tillsätt det kokta riset, de hackade äggen och grädden eller gräddfilen. Smaksätt med litet salt och peppar.

Dela degen i bitar. Kavla ut varje bit på mjölat bakbord tills den är ca ½ cm tjock. Ta med en kakform ut runda plattor, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick fyllning i mitten på varje degplatta. Pensla kanterna med kallt vatten och vik ihop till piroger. Tryck till kanterna med en gaffel och stick några hål, så att pirogerna inte pöser upp i ugnen.

Lägg efterhand pirogerna på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Grädda i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills pirogerna fått färg och verkar genomgräddade. Servera dem varma.


Ca 35 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila
Ca 15 minuter att grädda


Enklare:
Köp färdig djupfryst smördeg. Till det här receptet blir det lagom med 500 g, eftersom djupfryst smördeg kavlas litet tunnare än vår deg med keso.

Snabbare:
Gör en enda stor pirog. Kavla då ut botten och lock var för sig. Fyll pirogen, pensla med ägg och stick några hål i degen med gaffel. Grädda drygt 30 minuter i 200° ugnsvärme.

Annorlunda:
I stället för köttfärs kan du fylla pirogerna med hackad svamp, skinktärningar, kokt fisk, böckling eller musslor. Du kan också tillsätta riven morot eller selleri eller 100 g ost i tärningar. Som vätska i fyllningen kan du välja grädde, gräddfil eller buljong.

Kom ihåg:
De här pirogerna kan du förbereda i god tid. Baka ut dem och lägg dem på plåtarna. Låt dem stå kallt tills du ska grädda dem. Grädda som i vårt recept.

Tips och idéer:
Du kan kavla ut degen till en avlång kaka och sedan dela den i fyrkanter med degsporre. Fyll pirogerna, fukta kanterna och vik hörnen mot varandra. Då får du trekantiga piroger. Pensla och grädda som i vårt recept.

Frys in:
Grädda pirogerna. Låt dem kallna fullständigt eller frys in dem ogräddade. Förpacka väl i plastpåsar eller aluminiumformar. Förvaringstid ca 4 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar