DAGENS RECEPT 14-02-05
SMÅ KÖTTPIROGER
Varma piroger smakar härligt när man hungrig och frusen kommer hem efter promenaden en kall vinterdag. Servera gärna en kopp rykande het buljong till!
14 - 16 piroger
250 g smör eller margarin
ca 4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 burk keso, ca 250 g
1 dl vetemjöl (till utbakning)
Fyllning:
1 gul lök eller ½ purjolök
1 - 2 msk smör eller margarin
200 g köttfärs
2 dl kokt ris
2 hårdkokta ägg
1½ grädde eller gräddfil
salt, svartpeppar
1 uppvispat ägg till pensling
Blanda det rumsvarma matfettet med vetemjöl, salt och bakpulver. Tillsätt keson. Låt sedan degen vila på sval plats ca 1 timme. Hacka och bryn lök eller purjolök i litet matfett. Tillsätt köttfärsen och låt den bryna med.
Häll blandningen i en skål. Tillsätt det kokta riset, de hackade äggen och grädden eller gräddfilen. Smaksätt med litet salt och peppar.
Dela degen i bitar. Kavla ut varje bit på mjölat bakbord tills den är ca ½ cm tjock. Ta med en kakform ut runda plattor, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick fyllning i mitten på varje degplatta. Pensla kanterna med kallt vatten och vik ihop till piroger. Tryck till kanterna med en gaffel och stick några hål, så att pirogerna inte pöser upp i ugnen.
Lägg efterhand pirogerna på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Grädda i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills pirogerna fått färg och verkar genomgräddade. Servera dem varma.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila
Ca 15 minuter att grädda
Enklare:
Köp färdig djupfryst smördeg. Till det här receptet blir det lagom med 500 g, eftersom djupfryst smördeg kavlas litet tunnare än vår deg med keso.
Snabbare:
Gör en enda stor pirog. Kavla då ut botten och lock var för sig. Fyll pirogen, pensla med ägg och stick några hål i degen med gaffel. Grädda drygt 30 minuter i 200° ugnsvärme.
Annorlunda:
I stället för köttfärs kan du fylla pirogerna med hackad svamp, skinktärningar, kokt fisk, böckling eller musslor. Du kan också tillsätta riven morot eller selleri eller 100 g ost i tärningar. Som vätska i fyllningen kan du välja grädde, gräddfil eller buljong.
Kom ihåg:
De här pirogerna kan du förbereda i god tid. Baka ut dem och lägg dem på plåtarna. Låt dem stå kallt tills du ska grädda dem. Grädda som i vårt recept.
Tips och idéer:
Du kan kavla ut degen till en avlång kaka och sedan dela den i fyrkanter med degsporre. Fyll pirogerna, fukta kanterna och vik hörnen mot varandra. Då får du trekantiga piroger. Pensla och grädda som i vårt recept.
Frys in:
Grädda pirogerna. Låt dem kallna fullständigt eller frys in dem ogräddade. Förpacka väl i plastpåsar eller aluminiumformar. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
SMÅ KÖTTPIROGER
Varma piroger smakar härligt när man hungrig och frusen kommer hem efter promenaden en kall vinterdag. Servera gärna en kopp rykande het buljong till!
14 - 16 piroger
250 g smör eller margarin
ca 4 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 burk keso, ca 250 g
1 dl vetemjöl (till utbakning)
Fyllning:
1 gul lök eller ½ purjolök
1 - 2 msk smör eller margarin
200 g köttfärs
2 dl kokt ris
2 hårdkokta ägg
1½ grädde eller gräddfil
salt, svartpeppar
1 uppvispat ägg till pensling
Blanda det rumsvarma matfettet med vetemjöl, salt och bakpulver. Tillsätt keson. Låt sedan degen vila på sval plats ca 1 timme. Hacka och bryn lök eller purjolök i litet matfett. Tillsätt köttfärsen och låt den bryna med.
Häll blandningen i en skål. Tillsätt det kokta riset, de hackade äggen och grädden eller gräddfilen. Smaksätt med litet salt och peppar.
Dela degen i bitar. Kavla ut varje bit på mjölat bakbord tills den är ca ½ cm tjock. Ta med en kakform ut runda plattor, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick fyllning i mitten på varje degplatta. Pensla kanterna med kallt vatten och vik ihop till piroger. Tryck till kanterna med en gaffel och stick några hål, så att pirogerna inte pöser upp i ugnen.
Lägg efterhand pirogerna på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Grädda i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills pirogerna fått färg och verkar genomgräddade. Servera dem varma.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila
Ca 15 minuter att grädda
Enklare:
Köp färdig djupfryst smördeg. Till det här receptet blir det lagom med 500 g, eftersom djupfryst smördeg kavlas litet tunnare än vår deg med keso.
Snabbare:
Gör en enda stor pirog. Kavla då ut botten och lock var för sig. Fyll pirogen, pensla med ägg och stick några hål i degen med gaffel. Grädda drygt 30 minuter i 200° ugnsvärme.
Annorlunda:
I stället för köttfärs kan du fylla pirogerna med hackad svamp, skinktärningar, kokt fisk, böckling eller musslor. Du kan också tillsätta riven morot eller selleri eller 100 g ost i tärningar. Som vätska i fyllningen kan du välja grädde, gräddfil eller buljong.
Kom ihåg:
De här pirogerna kan du förbereda i god tid. Baka ut dem och lägg dem på plåtarna. Låt dem stå kallt tills du ska grädda dem. Grädda som i vårt recept.
Tips och idéer:
Du kan kavla ut degen till en avlång kaka och sedan dela den i fyrkanter med degsporre. Fyll pirogerna, fukta kanterna och vik hörnen mot varandra. Då får du trekantiga piroger. Pensla och grädda som i vårt recept.
Frys in:
Grädda pirogerna. Låt dem kallna fullständigt eller frys in dem ogräddade. Förpacka väl i plastpåsar eller aluminiumformar. Förvaringstid ca 4 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar