DAGENS RECEPT 13-10-19
LINGONSNURROR
Litet gammaldags är de här bullarna med sin fyllning av lingon. Förr bakade man mycket lingonbröd i trakter där det fanns gott om lingon. Brödet blev både hållbart och gott och höstens första lingonbröd var en smaksensation.
40 - 48 bullar
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
1 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl lingon
1 dl socker
Pensling:
1 uppvispat ägg
Glasering:
florsocker blandat med några
droppar lingondricka
Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull och häll på mjölken. Värm till 37°. Rör ut jästen med litet av den varma mjölken och tillsätt resten samt salt, socker och kardemumma.
Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en smidig deg. Strö över litet mjöl och låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka.
Rör samman lingon och socker och bred litet av "sylten" på varje deglängd. Rulla ihop till en rulle. Skär den i 10 - 12 bitar och lägg dem på smorda plåtar. Fortsätt med resten av degen. Låt bullarna jäsa ca 35 minuter. Pensla med ägg. Grädda i ugn vid 225 - 250° ca 8 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Glasera ev bullarna.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 10 minuter att grädda
Snabbare:
Använd färdig vetebrödsmix. Följ anvisningen på förpackningen. Fyll bullarna med lingonfyllningen. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Du kan byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Du kan använda lingonsylt, gärna rårörd, som fyllning i stället för färska lingon.
Du kan baka ut degen till längder eller till runda kakor med fyllning, s k butterkakor.
Du kan använda andra fyllningar till dessa bullar, t ex 100 g smör eller margarin smaksatt med 1 msk stött kardemumma
eller
100 g smör eller margarin smaksatt med 1 msk rivet citronskal, 1½ dl kokosflingor och 3 msk socker
eller
100 g smör eller margarin smaksatt med 1 dl russin och 2 msk hackad eller riven sötmandel
eller
2 dl äppelmos eller annan sylt.
Tips och idéer:
Om du inte vill sätta på ugnen kan du värma upp bullar och andra mindre bröd i en kastrull ovanpå spisen. Stänk litet vatten i botten på kastrullen, lägg i bullarna i ett jämnt lager och lägg lock på kastrullen. Sätt den på svag värme. Värm några minuter, 5 - 8 minuter beroende på hur stora bullarna är och hur många du har i kastrullen. Värmen och fuktigheten gör att bullarna mjukas upp och blir nästan som nygräddade. Men du bör äta upp dem snarast, de torkar fort när de kallnat.
Frys in:
Baka gärna stor sats av dessa bullar och frys in en del. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
LINGONSNURROR
Litet gammaldags är de här bullarna med sin fyllning av lingon. Förr bakade man mycket lingonbröd i trakter där det fanns gott om lingon. Brödet blev både hållbart och gott och höstens första lingonbröd var en smaksensation.
40 - 48 bullar
50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
1 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl lingon
1 dl socker
Pensling:
1 uppvispat ägg
Glasering:
florsocker blandat med några
droppar lingondricka
Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull och häll på mjölken. Värm till 37°. Rör ut jästen med litet av den varma mjölken och tillsätt resten samt salt, socker och kardemumma.
Arbeta in mjölet, litet i sänder, till en smidig deg. Strö över litet mjöl och låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidig. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka.
Rör samman lingon och socker och bred litet av "sylten" på varje deglängd. Rulla ihop till en rulle. Skär den i 10 - 12 bitar och lägg dem på smorda plåtar. Fortsätt med resten av degen. Låt bullarna jäsa ca 35 minuter. Pensla med ägg. Grädda i ugn vid 225 - 250° ca 8 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Glasera ev bullarna.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att jäsa
Ca 10 minuter att grädda
Snabbare:
Använd färdig vetebrödsmix. Följ anvisningen på förpackningen. Fyll bullarna med lingonfyllningen. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Du kan byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Du kan använda lingonsylt, gärna rårörd, som fyllning i stället för färska lingon.
Du kan baka ut degen till längder eller till runda kakor med fyllning, s k butterkakor.
Du kan använda andra fyllningar till dessa bullar, t ex 100 g smör eller margarin smaksatt med 1 msk stött kardemumma
eller
100 g smör eller margarin smaksatt med 1 msk rivet citronskal, 1½ dl kokosflingor och 3 msk socker
eller
100 g smör eller margarin smaksatt med 1 dl russin och 2 msk hackad eller riven sötmandel
eller
2 dl äppelmos eller annan sylt.
Tips och idéer:
Om du inte vill sätta på ugnen kan du värma upp bullar och andra mindre bröd i en kastrull ovanpå spisen. Stänk litet vatten i botten på kastrullen, lägg i bullarna i ett jämnt lager och lägg lock på kastrullen. Sätt den på svag värme. Värm några minuter, 5 - 8 minuter beroende på hur stora bullarna är och hur många du har i kastrullen. Värmen och fuktigheten gör att bullarna mjukas upp och blir nästan som nygräddade. Men du bör äta upp dem snarast, de torkar fort när de kallnat.
Frys in:
Baka gärna stor sats av dessa bullar och frys in en del. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.
Från Nya Mästerkocken 1983
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar