DAGENS RECEPT 14-07-27
STORPIZZA
Baka en hel ugnsplåt eller långpanna full med läcker skinkpizza, så räcker den till många. Pizza smakar allra bäst just när man tagit den ur ugnen, men visst går det att värma ev rester dagen efter.
6 - 8 portioner
Deg
2 dl ljummet vatten
30 g jäst
3 msk olja
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
Fyllning:
4 msk tomatpuré
200 g god ost
6 - 8 tomater
1 msk oregano
200 g rökt skinka
3 - 4 dl riven ost
Häll det ljumma vattnet i en bunke och smula ned jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta degen smidig. Kavla sedan ut den till en tunn platta och lägg den på plåt med bakpapper. Täck över med en duk och låt jäsa ca 15 minuter.
Bred ut tomatpurén över degen, men inte ända ut i kanterna. Täck med tunna ostskivor. Skölj tomaterna. Skiva dem och lägg dem jämnt över pizzan. Smula oreganon i handen och strö den över. Skär skinkan i strimlor och strö dem över pizzan. Täck pizzan med riven ost och grädda i ugn, 250°, 15 - 20 minuter eller tills pizzan verkar genomgräddad.
Gott att servera med finstrimlad vitkål och paprika i vinägrettsås.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att jäsa
15 - 20 minuter att grädda
Billigare:
Laga pizzan med t ex falukorv eller någon annan korv som du kan köpa till specialpris. Skär korven i tärningar, skivor eller strimlor. I övrigt som i receptet.
Annorlunda:
I stället för enbart oregano kan du krydda med s k pizzakrydda. Det är en blandning av flera kryddor.
Tycker du om oliver kan du skiva ca 10 oliver och strö över pizzan innan du lägger på osten.
Kom ihåg:
Till pizzadegar bör man använda olja och inte smör eller margarin. Med olja blir degen betydligt smidigare att arbeta med.
Bred ut fyllningen på pizzan så att det blir en fri kant på 1 - 2 cm runt om.
Tips och idéer:
Om du vill kan du i stället göra små runda portionspizzor. Gräddningstiden blir då något kortare.
Det går också bra att lägga degen i en smord pajform, lägga i fyllningen och sedan grädda. Gräddningstiden blir då något längre.
Frys in:
Du kan frysa in pizzan ogräddad eller gräddad. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
STORPIZZA
Baka en hel ugnsplåt eller långpanna full med läcker skinkpizza, så räcker den till många. Pizza smakar allra bäst just när man tagit den ur ugnen, men visst går det att värma ev rester dagen efter.
6 - 8 portioner
Deg
2 dl ljummet vatten
30 g jäst
3 msk olja
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
Fyllning:
4 msk tomatpuré
200 g god ost
6 - 8 tomater
1 msk oregano
200 g rökt skinka
3 - 4 dl riven ost
Häll det ljumma vattnet i en bunke och smula ned jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt olja, salt och mjöl och arbeta degen smidig. Kavla sedan ut den till en tunn platta och lägg den på plåt med bakpapper. Täck över med en duk och låt jäsa ca 15 minuter.
Bred ut tomatpurén över degen, men inte ända ut i kanterna. Täck med tunna ostskivor. Skölj tomaterna. Skiva dem och lägg dem jämnt över pizzan. Smula oreganon i handen och strö den över. Skär skinkan i strimlor och strö dem över pizzan. Täck pizzan med riven ost och grädda i ugn, 250°, 15 - 20 minuter eller tills pizzan verkar genomgräddad.
Gott att servera med finstrimlad vitkål och paprika i vinägrettsås.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att jäsa
15 - 20 minuter att grädda
Billigare:
Laga pizzan med t ex falukorv eller någon annan korv som du kan köpa till specialpris. Skär korven i tärningar, skivor eller strimlor. I övrigt som i receptet.
Annorlunda:
I stället för enbart oregano kan du krydda med s k pizzakrydda. Det är en blandning av flera kryddor.
Tycker du om oliver kan du skiva ca 10 oliver och strö över pizzan innan du lägger på osten.
Kom ihåg:
Till pizzadegar bör man använda olja och inte smör eller margarin. Med olja blir degen betydligt smidigare att arbeta med.
Bred ut fyllningen på pizzan så att det blir en fri kant på 1 - 2 cm runt om.
Tips och idéer:
Om du vill kan du i stället göra små runda portionspizzor. Gräddningstiden blir då något kortare.
Det går också bra att lägga degen i en smord pajform, lägga i fyllningen och sedan grädda. Gräddningstiden blir då något längre.
Frys in:
Du kan frysa in pizzan ogräddad eller gräddad. Förpacka väl. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar