DAGENS RECEPT 14-01-19
BOSTONKAKA
Den här fina vetekakan håller sig saftig och god länge. Baka den av fin vetedeg och variera gärna fyllningen i den som omväxling.
1 kaka
2½ dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
1 knapp dl socker
2 tsk stött kardemumma
7 - 8 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
Fyllning:
1 dl fast jordgubbssylt
ev 2 msk mald sötmandel
Pensling:
uppvispat ägg
hackad sötmandel
Värm upp mjölken till ca 37°. Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den med litet av mjölken. Tillsätt resten och rör om väl. Rör ned salt, socker och kardemumma, tillsätt mjölet och arbeta degen blank och smidig. Arbeta till sist in det rumsvarma matfettet och se till att degen släpper degbunken.
Låt degen jäsa under duk ca 35 minuter.
Ta upp degen på bakbordet. Ta av en liten bit deg och kavla ut den till en rund platta. Klä botten av en rund, smord form med den. Kavla ut resten till en rektangulär kaka. Bred på sylt och strö över mandel. Rulla ihop till en rulle.
Skär rullen i jämna bitar och ställ bitarna med snittytan upp på degplattan i formen. Låt jäsa ytterligare ca 25 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över litet mandel. Grädda kakan i ugn vid 175° ca 35 minuter eller tills den är genomgräddad och har fått fin färg.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 35 minuter att grädda
Variation:
Variera med någon av dessa fyllningar:
50 g smör eller margarin
½ dl socker
1 msk mald kanel
1 - 1½ dl russin
eller
50 g smör eller margarin
2 rårivna, skalade äpplen
3 msk socker
2 msk stötta skorpor (ej skorpmjöl)
1 msk mald mandel
eller
50 g smör eller margarin
3 msk socker
2 tsk stött kardemumma
½ tsk mald ingefära
Gör degen som i vårt recept. Rör samman fyllningen och bred den på den utkavlade degen. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Plocka alltid fram ingredienserna till baket i god tid och låt dem stå i rumstemperatur ett tag. Kalla ingredienser kyler av degen och den tar längre tid att jäsa.
Du kan smälta matfettet och blanda in det i degen från början. Smält det då först, innan du värmer mjölken.
Tips och idéer:
Du kan grädda den här kakan i en stekpanna med raka kanter och skaft som tål ugnsvärme. Men du kan också grädda den i annan ugnssäker form eller en suffléform. Den håller då formen fint och blir hög och jämn.
Frys in:
Den här kakan går mycket bra att frysa in. Låt den kallna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
BOSTONKAKA
Den här fina vetekakan håller sig saftig och god länge. Baka den av fin vetedeg och variera gärna fyllningen i den som omväxling.
1 kaka
2½ dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
1 knapp dl socker
2 tsk stött kardemumma
7 - 8 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
Fyllning:
1 dl fast jordgubbssylt
ev 2 msk mald sötmandel
Pensling:
uppvispat ägg
hackad sötmandel
Värm upp mjölken till ca 37°. Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den med litet av mjölken. Tillsätt resten och rör om väl. Rör ned salt, socker och kardemumma, tillsätt mjölet och arbeta degen blank och smidig. Arbeta till sist in det rumsvarma matfettet och se till att degen släpper degbunken.
Låt degen jäsa under duk ca 35 minuter.
Ta upp degen på bakbordet. Ta av en liten bit deg och kavla ut den till en rund platta. Klä botten av en rund, smord form med den. Kavla ut resten till en rektangulär kaka. Bred på sylt och strö över mandel. Rulla ihop till en rulle.
Skär rullen i jämna bitar och ställ bitarna med snittytan upp på degplattan i formen. Låt jäsa ytterligare ca 25 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över litet mandel. Grädda kakan i ugn vid 175° ca 35 minuter eller tills den är genomgräddad och har fått fin färg.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 timme att jäsa
Ca 35 minuter att grädda
Variation:
Variera med någon av dessa fyllningar:
50 g smör eller margarin
½ dl socker
1 msk mald kanel
1 - 1½ dl russin
eller
50 g smör eller margarin
2 rårivna, skalade äpplen
3 msk socker
2 msk stötta skorpor (ej skorpmjöl)
1 msk mald mandel
eller
50 g smör eller margarin
3 msk socker
2 tsk stött kardemumma
½ tsk mald ingefära
Gör degen som i vårt recept. Rör samman fyllningen och bred den på den utkavlade degen. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
Plocka alltid fram ingredienserna till baket i god tid och låt dem stå i rumstemperatur ett tag. Kalla ingredienser kyler av degen och den tar längre tid att jäsa.
Du kan smälta matfettet och blanda in det i degen från början. Smält det då först, innan du värmer mjölken.
Tips och idéer:
Du kan grädda den här kakan i en stekpanna med raka kanter och skaft som tål ugnsvärme. Men du kan också grädda den i annan ugnssäker form eller en suffléform. Den håller då formen fint och blir hög och jämn.
Frys in:
Den här kakan går mycket bra att frysa in. Låt den kallna ordentligt. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1985
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar