DAGENS RECEPT 13-05-18
PAJ MED LINGON OCH ÄPPLEN
Den här saftiga pajen med lingon och äpplen är härlig som efterrätt. Du kan använda färska äpplen eller äppelmos till den och du kan också byta ut äpplena mot rabarber eller krusbär.
1 paj, ca 6 portioner
Deg:
125 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1 ägg
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
125 g keso
Fyllning:
3 - 4 syrliga äpplen
2 dl lingonsylt
2 tsk potatismjöl
ägg till pensling
Hacka samman matfett och socker. Tillsätt ägget och arbeta in det. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem. Blanda till sist i keso och arbeta snabbt samman till en deg. Låt den vila på kall plats en stund.
Gör fyllningen: Skölj och skala äpplena och skär dem i tärningar. Blanda ned dem i lingonsylten och tillsätt potatismjölet.
Kavla ut ca hälften av degen och klä en smord pajform, ca 26 cm i diameter, med den. Lägg i fyllningen. Kavla ut resten av degen till ett lock och lägg detta över fyllningen. Tryck till ordentligt runt kanterna och pensla med ägg. Stick några små hål i deglocket med en gaffel.
Grädda pajen i ugn vid 225 grader ca 25 minuter eller tills pajen har fått fin färg och verkar genomgräddad. Bjud pajen varm eller kall med vispad grädde eller mjukrörd vaniljglass.
Ca 20 minuter att förbereda
20 - 25 minuter att grädda
Enklare:
Använd äppelmos i stället för äpplen. Blanda då 4 dl äppelmos och 2 dl lingonsylt. Tillsätt 1 msk potatismjöl, det gör att fyllningen blir fastare. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Använd 1 liten burk konserverade päron (ca 400 g) i stället för äpplen. I övrigt som i vårt recept.
Eller använd ca 4 dl rabarber i tärningar. Blanda dem med lingonsylten. Sockra ev med 3 - 4 msk socker, om rabarbern är mycket sur. I övrigt som i vårt recept.
Eller uteslut lingonsylten. Skala och tärna i stället 5 - 6 äpplen. Tillsätt 1 dl russin och 1 dl socker. Strö över ca 1 tsk kanel eller ½ tsk ingefära. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
I stället för att göra ett helt lock till pajen kan du kavla ut degen och sporra den till remsor. Lägg dessa i ett rutmönster över fyllningen. Lägg också en remsa deg runt kanten på formen.
Använd gärna en form av metall till en paj med degbotten. Då blir den jämnare gräddad. En glasform går också bra, men då får du något sämre undervärme och degen kan verka något kladdig, när du gräddat pajen.
Tips och idéer:
Blanda ned de tärnade äpplena genast i lingonsylten, då hinner de inte mörkna.
Gör gärna en stor sats deg och förvara i kyl, där håller den sig 1 - 2 veckor. Eller frys in degen. Då kan den förvaras ca 4 månader.
Frys in:
Gör gärna 2 pajer samtidigt. Grädda dem eller låt den ena vara ogräddad. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 4 - 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
PAJ MED LINGON OCH ÄPPLEN
Den här saftiga pajen med lingon och äpplen är härlig som efterrätt. Du kan använda färska äpplen eller äppelmos till den och du kan också byta ut äpplena mot rabarber eller krusbär.
1 paj, ca 6 portioner
Deg:
125 g smör eller margarin
3/4 dl socker
1 ägg
1½ dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
125 g keso
Fyllning:
3 - 4 syrliga äpplen
2 dl lingonsylt
2 tsk potatismjöl
ägg till pensling
Hacka samman matfett och socker. Tillsätt ägget och arbeta in det. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem. Blanda till sist i keso och arbeta snabbt samman till en deg. Låt den vila på kall plats en stund.
Gör fyllningen: Skölj och skala äpplena och skär dem i tärningar. Blanda ned dem i lingonsylten och tillsätt potatismjölet.
Kavla ut ca hälften av degen och klä en smord pajform, ca 26 cm i diameter, med den. Lägg i fyllningen. Kavla ut resten av degen till ett lock och lägg detta över fyllningen. Tryck till ordentligt runt kanterna och pensla med ägg. Stick några små hål i deglocket med en gaffel.
Grädda pajen i ugn vid 225 grader ca 25 minuter eller tills pajen har fått fin färg och verkar genomgräddad. Bjud pajen varm eller kall med vispad grädde eller mjukrörd vaniljglass.
Ca 20 minuter att förbereda
20 - 25 minuter att grädda
Enklare:
Använd äppelmos i stället för äpplen. Blanda då 4 dl äppelmos och 2 dl lingonsylt. Tillsätt 1 msk potatismjöl, det gör att fyllningen blir fastare. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Använd 1 liten burk konserverade päron (ca 400 g) i stället för äpplen. I övrigt som i vårt recept.
Eller använd ca 4 dl rabarber i tärningar. Blanda dem med lingonsylten. Sockra ev med 3 - 4 msk socker, om rabarbern är mycket sur. I övrigt som i vårt recept.
Eller uteslut lingonsylten. Skala och tärna i stället 5 - 6 äpplen. Tillsätt 1 dl russin och 1 dl socker. Strö över ca 1 tsk kanel eller ½ tsk ingefära. I övrigt som i vårt recept.
Kom ihåg:
I stället för att göra ett helt lock till pajen kan du kavla ut degen och sporra den till remsor. Lägg dessa i ett rutmönster över fyllningen. Lägg också en remsa deg runt kanten på formen.
Använd gärna en form av metall till en paj med degbotten. Då blir den jämnare gräddad. En glasform går också bra, men då får du något sämre undervärme och degen kan verka något kladdig, när du gräddat pajen.
Tips och idéer:
Blanda ned de tärnade äpplena genast i lingonsylten, då hinner de inte mörkna.
Gör gärna en stor sats deg och förvara i kyl, där håller den sig 1 - 2 veckor. Eller frys in degen. Då kan den förvaras ca 4 månader.
Frys in:
Gör gärna 2 pajer samtidigt. Grädda dem eller låt den ena vara ogräddad. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid 4 - 5 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar