DAGENS RECEPT 13-06-04
MIDSOMMARBAKELSER
När jordgubbarna blir billigare och du ätit nog av dem färska kan du kanske pröva de här goda bakelserna. Du kan baka dem i små formar eller grädda smeten i långpanna och sedan ta ut kakor med mått.
8 större eller 10 mindre bakelser
3 ägg
1½ dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
1 msk potatismjöl
ca 1 l jordgubbar
ev 2 dl vispgrädde
Smörj 8 små runda formar eller gör en pappersform till en långpanna, 30 x 35 cm. Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och potatismjöl och vänd ned detta i äggsmeten. Bred ut smeten i formarna eller i pappersformen. Grädda ca 6 minuter eller tills kakorna/kakan pöst upp, fått fin färg och är genomgräddad. Stjälp upp kakorna/kakan på galler. Låt svalna under duk.
Rensa och skölj jordgubbarna snabbt. Skiva dem och lägg dem på kakorna. Skär ut den fyrkantiga kakan i bitar om du gräddat den i långpanna. Garnera gärna med vispad grädde eller bjud crème fraîche till.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 6 minuter att grädda
Snabbare:
Du kan, om du vill, använda färdigköpta tårtbottnar till de här bakelserna. Men som du ser går det snabbt att grädda den här smeten också, antingen i småformar eller långpanna.
Festligare:
Gör smeten och grädda kakor som i vårt recept. Lägg samman dem två och två med vispad grädde och skivade jordgubbar emellan. Garnera med färska bär och grädde eller glass på toppen. Strö över hackad mandel eller flisad blockchoklad.
Kom ihåg:
Om du gräddar kakan i en pappersform, kan du när du stjälpt upp den pensla baksidan på papperet med varmt vatten. Då lossnar det lätt från kakan. Gräddar du i småformar brukar kakorna lossna snabbt ändå.
Du kan stjälpa upp kakbotten på ett sockrat smörpapper. Ha allting färdigt och klart när du gräddar den. Det går mycket snabbt.
Du kan låta de skivade jordgubbarna dra en stund i litet vin, t ex torrt vitt vin, portvin eller sherry. Det ger en god smak.
Tips och idéer:
Om du använder en teflonpanna när du gräddar kakan behöver du inte smörja den och inte heller vika någon pappersform. Det finns numera i handeln lagom stora långpannor med teflonbeläggning, som är lämpliga.
Du kan låta kakan kallna under formen, då håller den sig fuktig på ytan.
Från Nya Mästerkocken 1984
MIDSOMMARBAKELSER
När jordgubbarna blir billigare och du ätit nog av dem färska kan du kanske pröva de här goda bakelserna. Du kan baka dem i små formar eller grädda smeten i långpanna och sedan ta ut kakor med mått.
8 större eller 10 mindre bakelser
3 ägg
1½ dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
1 1/4 tsk bakpulver
1 msk potatismjöl
ca 1 l jordgubbar
ev 2 dl vispgrädde
Smörj 8 små runda formar eller gör en pappersform till en långpanna, 30 x 35 cm. Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och potatismjöl och vänd ned detta i äggsmeten. Bred ut smeten i formarna eller i pappersformen. Grädda ca 6 minuter eller tills kakorna/kakan pöst upp, fått fin färg och är genomgräddad. Stjälp upp kakorna/kakan på galler. Låt svalna under duk.
Rensa och skölj jordgubbarna snabbt. Skiva dem och lägg dem på kakorna. Skär ut den fyrkantiga kakan i bitar om du gräddat den i långpanna. Garnera gärna med vispad grädde eller bjud crème fraîche till.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 6 minuter att grädda
Snabbare:
Du kan, om du vill, använda färdigköpta tårtbottnar till de här bakelserna. Men som du ser går det snabbt att grädda den här smeten också, antingen i småformar eller långpanna.
Festligare:
Gör smeten och grädda kakor som i vårt recept. Lägg samman dem två och två med vispad grädde och skivade jordgubbar emellan. Garnera med färska bär och grädde eller glass på toppen. Strö över hackad mandel eller flisad blockchoklad.
Kom ihåg:
Om du gräddar kakan i en pappersform, kan du när du stjälpt upp den pensla baksidan på papperet med varmt vatten. Då lossnar det lätt från kakan. Gräddar du i småformar brukar kakorna lossna snabbt ändå.
Du kan stjälpa upp kakbotten på ett sockrat smörpapper. Ha allting färdigt och klart när du gräddar den. Det går mycket snabbt.
Du kan låta de skivade jordgubbarna dra en stund i litet vin, t ex torrt vitt vin, portvin eller sherry. Det ger en god smak.
Tips och idéer:
Om du använder en teflonpanna när du gräddar kakan behöver du inte smörja den och inte heller vika någon pappersform. Det finns numera i handeln lagom stora långpannor med teflonbeläggning, som är lämpliga.
Du kan låta kakan kallna under formen, då håller den sig fuktig på ytan.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar